Správy

HLASUJTE: Budovu bývalého Priora čaká rekonštrukcia: Mala by sa stať kultúrnou pamiatkou?

Budova bývalého obchodného domu Prior na Hlavnej ulici v Košiciach mení majiteľa. Ten už naznačil, či a ako chce zasiahnuť do charakteristickej fasády stavby.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Budovu bývalého Priora čaká rekonštrukcia: Mala by sa stať kultúrnou pamiatkou?
5
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová

Nový investor oznámil, že chce jeho rekonštrukciou podčiarknuť pôvodný vzhľad budovy postavenej v roku 1968 a doplniť ponuku maloobchodných prevádzok a služieb v danej lokalite.

Budovu odkupuje developerská spoločnosť ARKON, a. s., od popradskej skupiny AZOR, celá transakcia má byť formálne ukončená v priebehu najbližších týždňov.

Bez zásahov

„Za spoločnosť ARKON môžem v tejto chvíli potvrdiť, že rekonštrukciou objektu, ktorú pripravujeme, chceme zachovať pôvodný vzhľad budovy bez zásahov do fasády, ktorá je charakteristickým prvkom obchodného domu. Navyše, už dnes je budova súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie, a aj z toho dôvodu náš zámer od začiatku konzultujeme a pripravujeme v úzkej spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom,“ uviedol business development manager spoločnosti Matúš Dunaj.

Zámerom je podľa neho zachovať maloobchodnú funkciu, na ktorú boli obyvatelia aj návštevníci tejto časti mesta zvyknutí, ale nastaviť ju tak, aby spĺňala súčasné požiadavky na efektívne a príjemné nakupovanie. Spoločnosť bude o ďalšom postupe v projekte podrobnejšie informovať na konci leta tohto roku.

Budova obchodného domu, projektovaná v rokoch 1962 až 1964, je dielom architektky Růženy Žertovej a sochárky Jany Bartošovej-Vilhanovej, ktorá navrhla fasádu.

Výstavba objektu s pracovným názvom OD Hornád prebiehala v období rokov 1965 – 1968. Po dokončení v rokoch 1968 až 1994 niesol obchodný dom názov OD Prior a neskôr OD K-Mart. Pod názvom OD TESCO fungoval od roku 1996 do apríla 2018.

ARKON dosiaľ realizoval projekty najmä v regióne stredného Slovenska, ako sú Emporia City Residence a Rezidencia Hron vo Zvolene a projekt obchodného centra Galéria v Lučenci. Aktuálne pracuje aj na premene niekdajšieho areálu textilnej ‚fabriky‘ Slovenka v Banskej Bystrici na novú mestskú štvrť.

Petícia za záchranu objektu

Košický dizajnér a vizuálny umelec Peter Maukš Voda spustil pred niekoľkými dňami petíciu s cieľom vyhlásenia bývalého obchodného domu Prior / Tesco / na Hlavnej ulici v Košiciach za Národnú kultúrnu pamiatku (NKP) a teda jeho zápis do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu.

Petíciu už podpísalo mnoho známych Košičanov, napríklad aj sprievodca Milan Kolcun.

„Objekt bol postavený ako monofunkčná 5. poschodová budova – prvý veľkopriestorový obchodný dom s kompletným sortimentom v bývalom Československu,“ píše sa v petícií.

Svojou minimalistickou fasádou a nekompromisným osadením kubickej hmoty do historickej zástavby, dopĺňa kontinuitu modernistickej filozofie architektúry prvej a druhej polovice 20. storočia. Svedčí o tom aj prepojenie zo susediacou budovou – funkcionalistickým obytným domom s preskleným obchodným parterom.

Zo stereometrickej štruktúry kaziet sa dajú prečítať odkazy na rôzne epochy slovenskej kultúry. Renesančno – barokovú bosáž, pravouhlú filozofiu moderny, začínajúcu dobu výpočtových technológií, ale aj odkaz na slovenskú ľudovú výšivku.

„Je neodmysliteľnou kultúrnou súčasťou mesta s výrazným genia loci a mal by ostať zachovaný vo svojej pôvodnej podobe bez akýchkoľvek sekundárnych zásahov a je nutné ho zákonom chrániť ako neopakovateľný zápis doby, ako architektonický a sochársky objekt zároveň,“ hovorí autor petície Peter Maukš Voda.

Ste za, aby budova bývalého obchodného domu Prior bola kultúrnou pamiatkou?

Nie
Zrušené Tesco
5
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM