Aktualizované Eva Mikulová Správy

Bývalého vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča a ďalšie tri osoby zadržala polícia,FOTO

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zrealizovali akciu Panda. Súvisí s vyšetrovaním majetkovej trestnej činnosti, pri ktorej hrozila škoda až do výšky 12 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Bývalého vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča a ďalšie tri osoby zadržala polícia,FOTO
3
Galéria

„Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v utorok 21. januára zrealizujovali akciu Panda. Súvisí s vyšetrovaním majetkovej trestnej činnosti, pri ktorej hrozila škoda až do výšky 12 miliónov eur,“ informovala o tom polícia na svojej sociálnej sieti.

Kauza z čias bývalého vedenia KSK

Ide o kauzu neúmerne vysokého nájomného ešte z čias bývalého predsedu KSK Zdenka Tebuľu, kedy bol šéfom odboru školstva Štafan Kandráč.

Elokované pracovisko na ulici Dargovských hrdinov v Sečovciach, ktoré patrí pod Spojenú školu v Dobšinej, sa stalo mediálne známe kauzou nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi, ktoré škola investovala do vysokého nájmu v ročnej sume takmer 900 000 eur.

Zdroje na prenájom mala škola získavať na základe pochybnej diagnostiky z oblasti špeciálnej pedagogiky pri zaraďovaní žiakov do najvyšších kategórií zdravotného znevýhodnenia s najvyšším normatívom.

Spolu so Š. Kandráčom sú obvinení aj riaditeľka školy v Dobšinej Alica Krivanská, Beáta P. v Michaľanoch a Košičan Ivan S. Ešte v utorok ráno ich previezli do Bratislavy, kde ich vypočuli a obvinili.

Všetci skončili v Bratislave, kde ich po výsluchu v pozícii podozrivých vypočuli a následne obvinili.

Vyjadrenie predsedu KSK Rastislava Trnku

„Ja verím, že utorkovým krokom NAKA bol jednak daný výstražný prst do budúcna všetkým takýmto skupinám, a jednak si aj všetci ľudia, ktorí možno vedeli o tomto prípade, ale ho prehliadali, uvedomia, že takéto kroky nebudú z úrovne KSK do budúcna akceptované,“ povedal Trnka.

Nájomnú zmluvu pre elokované pracovisko v Sečovciach uzatvorila spoločnosť S1 a Spojená škola Dobšiná v septembri 2013 s dodatkom v auguste ďalšieho roku, keď stál na čele KSK Zdenko Trebuľa. KSK platil ročne za prenájom priestorov na ulici Dargovských hrdinov 71 v Sečovciach 897.000 eur.

Podľa neskoršieho znaleckého posudku Úradu KSK však bola všeobecná hodnota tohto nájmu len 31.700 eur.

Po výmene na poste predsedu KSK v decembri 2017 došlo k finančnej kontrole z Úradu KSK, ktorá zistila v kauze nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami a rozpor zmluvy s viacerými právnymi predpismi.

V septembri 2018 Úrad KSK, ktorý je zriaďovateľom školy, informoval o odvolaní riaditeľky Alice K., v novembri následne došlo k presťahovaniu elokovaného pracoviska v Sečovciach do iných priestorov, pričom tento nový nájom predstavuje ročne 27.000 eur.

Podľa Trnku pôvodná nájomná zmluva bola neplatná a kraj podal žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia voči spoločnosti S1. „Kraju vznikla škoda takmer 4,5 milióna eur, ktoré si aktuálne vymáhame súdnou cestou, a ja verím, že tieto peniaze sa vrátia späť do rozpočtu KSK a budú použité na správne účely,“ povedal.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM