Michal Lendel Správy

Celosvetová prehliadka modernej vážnej hudby aj v Košiciach: Štyri nezabudnuteľné dni plné umenia

Košice privítajú najvýznamnejšiu celosvetovú prehliadku modernej vážnej hudby. Ide už o 90.ročník festivalu, ktorý sa z Košíc presunie do Bratislavy a Viedne. Celkovo sa na ňom predstaví hudba 153 skladateľov z 56 krajín sveta. Takže sa máme na čo tešiť...

Ilustračný obrázok k článku Celosvetová prehliadka modernej vážnej hudby aj v Košiciach: Štyri nezabudnuteľné dni plné umenia
Zdroj: Webnoviny.sk

Na centrum súčasnej vážnej hudby sa premenia Košice v dňoch 4.-7. novembra. V rámci festivalu ISCM World New Music Days 2013 sa návštevníci môžu tešiť na niekoľko výnimočných koncertov.

Hudobné podujatia privíta…

Súčasná hudba zaznie aj v interpretácii detí, ktoré festival otvoria v Dome umenia Košice (4.11.). Prvý večer uzatvorí vystúpenie súboru Quasars ensemble, ktorý sa od svojho založenia v roku 2008 rýchlo vyprofiloval na jeden z najaktívnejších a najznámejších slovenských súborov. Teleso vystúpi ako rezidenčný súbor v Kasárňach/Kul­turparku.

Druhý festivalový deň sa uskutoční v Kasárňach/Kul­turparku (5.11.). Predstaví sa české sláčikové Fama Quartet, slovenská klaviristka Daniela Varínska a akordeonista Peter Katina. Večer bude pokračovať originálnym spojením dvoch súborov súčasnej hudby – slovenského VENI ensemble a maďarského THReNSeMBle pod taktovkou skladateľa a dirigenta Balázsa Horvátha.

Streda (6.11.) bude v znamení klavíra a študentskej dravosti. Klavírne duo Nory a Mikiho Škutovcov ponúkne v Dome umenia okrem iného aj zvukovo a technicky zaujímavé dielo holandského umelca Petra Adriaansza, ktoré využíva “nástroj” E-bow (elektronický sláčik) známy zo skladieb rockových kapiel. Študentský súbor Veni Academy pod vedením dirigenta Mariána Lejavu uvedie tvorbu Louisa Andriessena, Martina Burlasa a slovenské premiéry skladateľov Krešimira Seletkovića a Alexisa Porfiriadisa. Nočný recitál belgického klaviristu Daana Vandewalle priblíži diela významných skladateľov hudby 20. a 21. storočia. Oba koncerty sa uskutočnia v Kunstahalle/Hale umenia Košice

Počas záverečného festivalového dňa (7.11.) dostane priestor Milan Paľa – špičkový huslista a violista známy pre svoje originálne podanie hudby. Na jeho koncerte v Kasárňach/Kul­turparku zaujmú aj diela napísané pre ozvučené husle a elektroniku. Rok 2013 je rokom Igora Stravinského. Na záverečnom koncerte zaznie jeho prelomové dielo z roku 1913, Svätenie jari v podaní Štátnej filharmónie Košice a dirigenta Mariána Lejavu.

Prvýkrát na Slovensku…

Festival ISCM Dni novej hudby/World New Music Days je najvýznamnejšou celosvetovou prehliadkou modernej vážnej hudby. Každý rok sa uskutočňuje v inej krajine a na Slovensku sa v roku 2013 uskutoční po prvýkrát – ako jubilejný 90. ročník. Po Košiciach bude pokračovať v Bratislave a Viedni. Celkovo na ňom bude prezentovaná hudba 153 skladateľov z 56 krajín sveta, zaznie 20 svetových a niekoľko desiatok slovenských premiér, informovali organizátori.

Ako prvý festival vážnej hudby na Slovensku ponúka aj bezplatnú aplikáciu pre smartfóny, ktorá obsahuje kompletné informácie o podujatí. Vstupenky sú v predpredaji v sieťach Ticketportal a Tixy. Na mimoriadny koncert festivalu “Contrary Motion”, detský koncert “Portréty” a koncert študentov konzervatória “Conservatory Ensemble” je vstup voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM