Eva Mikulová Samospráva

Chaos v parkovaní stále trvá. Mesto tvrdí, že ho táto situácia mrzí

V meste s plateným parkovaním už nezaplatíte hotovosťou, i keď platbu hotovosťou ešte zákon nezrušil. Musíte mať pri sebe mobil, ak ho nemáte tak parkovať nemôžete. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku Chaos v parkovaní stále trvá. Mesto tvrdí, že ho táto situácia mrzí
Foto: Eva Mikulová

Chaos v parkovaní po odchode EEI z mesta stále trvá. EEI znefunkčnila svoje parkovacie automaty a tak vodiči ako v jedinom meste na Slovensku, nedokážu zaplatiť klasickým spôsobom, a to tak, že vhodia mince do stroja ale musia platiť pomocou mobilu.

Táto situácia je neúnosná a vodiči sú právom naštvaní. Mnohí sa nám ozvali do redakcie a zvažujú i podanie žaloby na mesto z dôvodu diskriminácie a nemožnosti platiť aj v hotovosti.

Veríme, že situácia sa do Majstrovstiev sveta v hokeji znormalizuje, pretože návštevníkov nášho mesta skutočne nezaujíma spor mesta s EEI.

Mesto sme požiadali o odpovede na nasledujúce otázky ohľadom chaosu v parkovaní a odpovede prinášame v úplnom znení.

1. Kde v zákone je uvedené, že človek ktorý parkuje musí mať mobil?

Nie je to nikde takto uvedené a aj my chápeme, že vodiči by mali mať možnosť uhrádzať parkovné aj v hotovosti. Žiaľ, mesto bolo postavené pred túto situáciu z hodiny na hodinu a toto bol zatiaľ jediný spôsob riešenia. Ide len o dočasný stav, a veríme, že sa nám čo najskôr podarí dohodnúť na tom, aby vodiči mohli opäť začať využívať aj hotovostné platby. Je potrebné si uvedomiť, že Mesto Košice zaviedlo fungujúci systém za cca šesť pracovných dní, inde to trvá mesiace a aj rok. Mestský systém funguje aj naďalej bezchybne vrátane platieb a rezidentského parkovania.  

2. Môže byť vodič auta bez mobilu diskriminovaný tým, že mu nebude umožnené parkovanie? Nie je to porušenie jeho ústavných práv? – dopĺňam: Podľa VZN č. 157 síce je vodič povinný zaplatiť parkovné na parkovacích miestach, ale musí mu to byť umožnené – aj iným spôsobom ako mobilom, appkou, cez sms. Správca parkoviská musí umožniť platbu aj iným spôsobom, ako vyššie uvedenými. Vodič, ktorý parkuje na takýchto miestach nemá zo zákona povinnosť vlastniť mobil.

Vzniknutá situácia nás mrzí, ale žiaľ mesto nemá dosah na rozhodnutie súkromnej spoločnosti, ktorá bez upozornenia odstavila parkovacie automaty. Tie sú spolu so závorovými parkoviskami až do doby ich odkúpenia mestom stále v majetku EEI, s ktorou sa stále snažíme dohodnúť na podmienkach, za ktorých to bude možné uskutočniť. Par­kovné je naďalej možné platiť mestu dvoma spôsobmi a to SMS-správou na číslo 2200, naskenovaním QR kódu na dopravnom značení alebo na stránke parkin­g.kosice.sk. Každý občan má na výber, či pôjde so svojim automobilom do zóny plateného parkovania.

Ak tam bude chcieť odstaviť svoje auto, musí si byť vedomý toho, že jeho povinnosťou je podľa platného VZN č. 157 zaplatiť aj parkovné. Mesto nezodpovedá za vykonané kroky spoločnosti EEI, no muselo sa prispôsobiť vzniknutej situácii, ktorú nespôsobilo.

  3. Ako si majú poradiť s parkovaním zahraniční turisti, ktorí neovládajú angličtinu ani slovenčinu?

Je to podobné ako by ste sa pýtali ako majú zaplatiť za parkovanie napr. v Miškolci Košičania, ktorí neovládajú maďarčinu alebo angličtinu. Vieme o tejto situácii, ale tí, ktorí neovládajú vami spomenuté jazyky, by mali problém zaplatiť aj keby parkovacie automaty boli naďalej v prevádzke. V tomto smere chystáme  opatrenia s blížiacimi sa MS v hokeji, o ktorých budeme informovať verejnosť. Uznávame, že ide o veľmi špecifickú situáciu a budeme sa ju snažiť čo najskôr vyriešiť. Okamžite po tom, čo táto situácia nastala, sme prijali dočasné krízové riešenia, ktoré sa snažia vyjsť v ústrety čo najväčšiemu množstvu motoristov.

Ešte predtým na aprílovom rokovaní zastupiteľstva budú poslanci rozhodovať o zmene príslušného VZN, v ktorom sa budeme snažiť zmierniť dopady jednostranného kroku EEI na občanov mesta. 

  4. Konkrétne prípady aj slovenských firemných vodičov – ozvali sa nám ľudia, ktorí majú síce mobil ale služobný a ich zamestnávateľ im prepláca len bločky a nie zaplatenie cez mobilnú aplikáciu?

Ak ktokoľvek zaplatí sms-kou za parkovanie, vie si vytlačiť zjednodušený daňový doklad, kde bude uvedená „ešpézetka“ jeho služobného vozidla.  

5. Neobáva sa mesto, že ak ich budú vodiči žalovať, tak budú v práve?    Nevidíme na to dôvod, aby mesto ktokoľvek žaloval. 

Mestskí policajti asistujú pri parkovaní
4
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM