Samospráva

Zbalili kufre a vypli mašiny: EEI bez dohody s mestom odstavila svoje parkovacie automaty

Mesto Košice na svojej stránke informuje o nečakaných krokoch parkovacej spoločnosti EEI.

Ilustračný obrázok k článku Zbalili kufre a vypli mašiny:  EEI bez dohody s mestom odstavila svoje parkovacie automaty
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ako uvádza samospráva, EEI to zdôvodnila tým, že Mesto Košice je od polovice marca 2019 výhradným prevádzkovateľom parkovania v metropole východu. Mimo prevádzky sú tak aj parkomaty na rampových parkoviskách v meste, no vodiči ich môžu využívať, keďže sú na nich zdvihnuté závory.

Platiť treba

Parkovné mestu Košice na všetkých platených parkovacích miestach vrátane závorových parkovísk je aj naďalej možné uhrádzať prostredníctvom SMS na čísle 2200.

Cena SMS-ky sa na rozdiel od minulosti znížila o 20 percent, je rovnaká ako pri iných druhoch platieb a platí po dobu 30 minút. V texte SMS je potrební uviesť najprv tarifné pásmo (KE A1 až KE A5), v ktorom sa nachádzate a potom aj evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE A1 KE111AB).

Ak si chcete rovno zakúpiť celodenný lístok s platnosťou na 24-hodín (pozor, platí len v pásmach KE A1 až KE A4), ku kódu pásma v texte SMS-ky pripojíte ešte písmeno D (napr. KE A1D KE111AB).

Možnosť na platbu parkovného ponúka aj váš smartfón alebo tablet. Stačí si otvoriť aplikáciu, kde máte skener QR kódu a načítajte ho z dopravného značenia v parkovacej zóne (napr. z dopravnej značky Parkovanie – parkovacie miesta s parkovacím státím), v ktorej sa nachádzate.

Budete presmerovaní na platobný portál, kde už len zadáte evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE111AB), číslo platobnej karty (môžete byť vyzvaní aj na overenie jej platnosti) a vyberiete si, na aký dlhý časový úsek chcete zaplatiť parkovné.

Cez stránku

Ďalšou možnosťou je, že si v mobile alebo tablete vyťukáte stránku parking.kosice.sk. Kliknete na sekciu Zaplatiť na ulici (ikonka Chcem zaparkovať) a vyberiete si platbu kartou (ikonka Chcem zaplatiť kartou).

Budete presmerovaní na platobný portál. V ňom najprv vyplníte tarifné pásmo, v ktorom sa nachádzate (napr. KE2) a potom aj tu zadáte evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE111AB), číslo platobnej karty (môžete byť vyzvaní aj na overenie jej platnosti) a vyberiete si, na aký dlhý časový úsek chcete zaplatiť parkovné.

„V oboch prípadoch si môžete uložiť vaše nastavenia a nastaviť si aj doručovanie bezplatných správ upozorňujúcich na blížiaci sa koniec vymedzenej doby, za ktorú máte uhradené parkovné. Po uhradení platby bude na Vami uvedenú e-mailovú adresu doručené potvrdenie o zaplatení. Výhodou tohto spôsobu platby je možnosť jednorazového zakúpenia parkovacieho lístka na určené časové obdobie – napríklad na 3 hodiny,“ uvádza mesto.

O ďalšom postupe v spore medzi Mestom Košice a spoločnosťou EEI bude samospráva informovať v priebehu budúceho týždňa.

Parkovisko s parkovacím automatom spoločnosti EEI
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM