Eva Mikulová Rôzne

Chcete vedieť, ako ste na tom zdravotne? Príďte na preventívnu bezplatnú akciu medikov

Je to osvetová akcia pre širokú verejnosť zameranú na rôzne oblasti zdravia a prevenciu rôznych ochorení ako je diabetes mellitus, vysoký krvný tlak, cholesterol a podobne.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vedieť, ako ste na tom zdravotne? Príďte na preventívnu bezplatnú akciu medikov
5
Galéria
Zdroj: UPJŠ

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach organizujú v sobotu 6. apríla 2019 v košickom Auparku podujatie nazvané ZDRAVIE POD KONTROLOU, ktoré je štvrtým pokračovaním ich úspešnej Školy zdravia (tentoraz pod iným názvom).

Členovia spolku medikov mesta Košice budú v čase od 10. do 18. hodiny oslovovať návštevníkov nákupného centra a informovať ich o rôznych témach týkajúcich sa zdravého životného štýlu a prevencie, ktorou sa dá predchádzať mnohým civilizačným chorobám ako napríklad obezite, cukrovke, a ochoreniam srdcovo-cievneho systému.

„Pre jednotlivcov aj celé rodiny sme si pripravili sedem zaujímavých aktivít zameraných na rôzne oblasti zdravia určené pre dospelých i deti,“ hovorí študentka 3. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Romana Bodnárová a vedúca Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorá v mene študentov pozýva médiá a širokú verejnosť na túto zaujímavú akciu.

Čo sa dozvedia návštevníci v infostánkoch?

1. Zdravie v číslach: Okoloidúci si v tomto stánku budú môcť otestovať svoje zdravie zmeraním krvného tlaku, vyšetrením hodnoty glykémie a cholesterolu z kvapky krvi a kompletnou analýzou študenti zistia podiel tuku, svalovej hmoty a minerálov v ich tele.

2. Prvá pomoc: Aj keď je právnou a morálnou povinnosťou každého občana vedieť poskytnúť základnú neodkladnú prvú pomoc, nie každý vie, ako na to. Študenti návštevníkom obchodného centra ochotne poradia a pre záujemcov si pripravili praktické ukážky prvej pomoci a dobré rady, ako postupovať v zdravie a život ohrozujúcich situáciách. Na trenažéroch a figurínach budú mať návštevníci obchodného centra možnosť nacvičiť si spolus nimi kardiopulmonálnu resuscitáciu (srdcovo-pľúcne oživovanie), používanie automatického externého defibrilátora, či aj ošetrenie traumatických poranení.

3. Nemocnica u medvedíka: Je dlhoročným celoslovenským projektom medikov, organizovaný v škôlkach po celom Slovensku, ktorý pomáha zbavovať deti strachu z bielych plášťov. Postavený je na tom, že sú deti postavené do role rodiča plyšového macka ako pacienta, s ktorým symbolicky navštevujú jednotlivé nemocničné oddelenia, kde ordinujú študenti medicíny. Deti sa hravou formou dozvedajú, ako nemocničné oddelenia fungujú a čo sa v nich s pacientmi deje. Zisťujú pritom, že sa nemajú čoho báť, pretože pochopia, že cieľom lekára nie je ubližovať im, ale naopak – pomôcť im zbaviť sa zdravotného problému.

4. Dobrák od kosti: V stánku sa návštevníci dozvedia o možnosti darovania krvotvorných buniek a odobratím vzorky svojich slín priamo na mieste sa môžu prihlásiť do Národného registra darcov kostnej drene.

5. Antitobacco: Toto stanovište bude zamerané na meranie CO a splodín vo vydychovanom vzduchu s informáciami o účinkoch nikotínu a rakovine pľúc. Ako symbol zmeny k zdravšiemu životnému štýlu budú môcť fajčiari vymeniť cigaretu za jablko.

6. Mole: Bude stánok venovaný prevencii rakoviny kože – informácie o možných karcinomatózach kože a základné informácie o tom, ktoré materské znamienka môžu byť podozrivé a s ktorými znamienkami je potrebné navštíviť dermatológa

7. Mužské a ženské záležitosti: Na tomto mieste budú medici hovoriť o dôležitosti prevencie rakoviny prsníka a semenníkov a vysvetľovať okoloidúcim metódy ich samovyšetrenia na pripravených modeloch.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM