Veronika Hunyadiová Správy

Chcete vedieť či máte protilátky voči covidu? Príďte sa bezplatne otestovať, VIDEO

Košická lekárska fakulta pripravila štúdiu na zistenie prítomnosti protilátok u obyvateľov východného Slovenska. Kto sa do nej môže zapojiť?

Zdroj: TASR/František Iván

Vďaka spolupráci mesta Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) sa v Košiciach uskutoční dvojtýždňová štúdia, ktorej cieľom je pochopenie tvorby protilátok voči koronavírusu a zistenie ich prítomnosti u obyvateľov.

Od pondelka 19. apríla sa bude môcť 10 000 ľudí bezplatne otestovať na prítomnosť protilátok voči koronavírusu. Testy budú prebiehať len na odbernom mieste na Magistráte mesta Košice na Tr. SNP.

Ako na piatkovom (16. 4.) tlačovom brífingu pripomenula prodekanka LF UPJŠ a prednostka ústavu epidemiológie Monika Halánová, účasť v štúdii je dobrovoľná. „Štúdia je určená pre ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, alebo pre ľudí, ktorí ochorenie prekonali asymptomaticky a možno o tom ani nevedia. Ukáže to práve prítomnosť protilátok,“ uviedla. Test na protilátky je určený pre všetky vekové kategórie vrátane detí.

Nie je určená pre ľudí, ktorí už sú zaočkovaní, a to čo i len prvou dávkou vakcíny. Testy sú totiž určené na post-infekčnú imunitu, nie post-vakcinačnú.

Testy, ktoré sa budú v rámci štúdie používať, určia iba to či a aké protilátky vo vašom tele máte, nie konkrétnu hladinu protilátok.

Odber z prsta

Bezplatné testovanie bude prebiehať v priestoroch magistrátu od 19. do 30. apríla, vždy od pondelka do štvrtka od 12.00 do 17.00 hod. a od piatku do nedele od 9.00 do 17.00 hod. Na odbernom mieste budú vytvorené dva koridory, jeden pre antigénové testovanie a druhý pre testy protilátok, aby sa sa na mieste netvoril zmätok. K dispozícii bude 10 000 takýchto testov.

Na testovanie sa nemusíte registrovať, ale každý musí vyplniť dotazník a informovaný súhlas. Vytlačiť a vyplniť si ich môžete aj doma a skrátiť tak čas strávený na odberovom mieste. Potrebné dokumenty ako aj ďalšie informácie k testovaniu sú k dispozícii na stránke korona.kosice.sk.

Pri samotnom testovaní zdravotný pracovník odoberie z bruška prsta niekoľko kvapiek krvi. Po odbere môžete ísť domov a výsledok testu vám príde SMS správou do hodiny.

Čo znamenajú výsledky?

Bezplatný test v rámci štúdie je zameraný na detekciu protilátok IgM a IgG. V prípade oboch negatívnych výsledkov sa zúčastnený s najväčšou pravdepodobnosťou koronavírusom nenakazil alebo sa po prekonaní ochorenia u neho nevytvorila, respektíve už nepretrváva dostatočná ochrana proti infekcii COVID-19.

Pozitívny výsledok znamená, že človek buď v minulosti prekonal toto ochorenie, alebo ním aktuálne trpí:

  • Pozitívny výsledok iba na IgG protilátky znamená, že ste ochorenie COVID-19 prekonali a máte protilátky.
  • Pozitívnemu testovanému len na IgM protilátky sa odporúča absolvovanie antigénového alebo PCR testu. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž aktuálne trpí ochorením COVID-19.
  • Pozitívny výsledok na IgG aj IgM protilátky, znamená, že ste ochorenie prekonali len nedávno alebo ste v jeho záverečnej fáze.

IgG sa tvorí približne od 14. dňa po kontakte s infekciou a v organizme pretrváva mesiace až roky. IgM sa tvorí na 7. až 10. deň po kontakte s infekciou. Jeho hladina po prekonaní ochorenia pomerne rýchlo klesá.

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM