Rôzne

Chodievate na trh na Dominikánskom námestí? TENTO prístroj si dobre zapamätajte! FOTO

Pri náhlej zástave srdca rozhodujú doslova minúty. Automatizované externé defibrilátory (AED) sa dostávajú preto aj na verejne prístupné miesta. Jeden taký umiestnili na frekventovanom košickom trhovisku.

Ilustračný obrázok k článku Chodievate na trh na Dominikánskom námestí? TENTO prístroj si dobre zapamätajte! FOTO
10
Galéria
Zdroj: MČ Košice - Staré Mesto

Automatizovaný externý defibrilátor (AED) pribudol pred pár dňami na Dominikánskom námestí v Košiciach. Ako pre TASR povedal Štefan Kertés z košickej záchranky, v tomto meste by ich tak malo byť nepretržite dostupných pre verejnosť dokopy sedem.

Rozhodujú minúty

„Defibrilátor je umiestnený priamo na fasáde domu. K dispozícii bude v prípade, ak by bolo nutné zasiahnuť v rámci tohto trhoviska, pretože je tu vysoký počet pohybu občanov,“ uviedol pre TASR starosta košickej mestskej časti (MsČ) Staré Mesto Igor Petrovčík s tým, že Staromešťanom tak chcú pomôcť i v oblasti prevencie a ochrany zdravia.

Aj preto pri príležitosti uvedenia AED do prevádzky záchranári predvádzali praktické ukážky prvej pomoci pri náhlom zastavení srdca s jeho použitím. Verejnosť mohla získať aj poznatky z poskytovania laickej prvej pomoci, obväzovej techniky, ošetrenia zlomenín či prvej pomoci pri úpale.

MsČ takýto projekt iniciovala po prvý raz, myšlienku zabezpečiť na uvedenom mieste AED sa podarilo zrealizovať vďaka súkromným sponzorským zdrojom. „Máme v pláne osadiť minimálne ďalšie tri defibrilátory. Budeme sa snažiť vybrať miesta, kde je vysoká frekvencia pohybu obyvateľov. Nebude sa to týkať len historického centra mesta. Zamýšľame sa napríklad nad lokalitou Námestie osloboditeľov a niekde v okolí budovy Staromestskej radnice,“ dodal Petrovčík.

Kľúčovou vlastnosťou AED je schopnosť zachrániť život pri náhlej zástave srdca. Ako Kertés zdôraznil, ak sa použije približne do piatich minút, šanca na prežitie sa zvyšuje asi o 70 percent.

Vyvinutý pre laikov

„Štatisticky trvá dojazd záchrannej služby okolo desiatich až 12 minút, pričom po nejakých siedmich minútach od zástavy obehu dochádza k nezvratnému poškodeniu mozgu. Preto, ak nie je verejne dostupný defibrilátor, je nutné včas začať laickú resuscitáciu, dôležité sú aspoň kompresie do hrudníka, masáž hrudníka,“ vysvetlil.

Zároveň zdôraznil, že prístroj je vyvinutý pre laikov a po jeho jednoduchom zapnutí vydáva hlasové povely. „Stačí sa naozaj len riadiť pokynmi prístroja. Nemôžete nič pokaziť. Je to dobrý pomocník,“ dodal s tým, že je vhodné, aby bol na linke poskytujúceho pomoc aj operátor záchrannej zdravotnej služby.

V Starom Meste je jeden defibrilátor umiestnený na kolobežke mestskej polície, ktorá premáva v historickom centre, ďalší je v telefónnej búdke pri Urbanovej veži. Práve ten koncom minulého roka pomohol pri záchrane života.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM