VOCH Rôzne Správy

Čierne okresy budú na východe realitou! Prísnejšie pravidlá a výhody pre očkovaných

V čiernych okresoch budú platiť najprísnejšie opatrenia. Niekedy vám nepomôže ani covid pas.

Ilustračný obrázok k článku Čierne okresy budú na východe realitou! Prísnejšie pravidlá a výhody pre očkovaných
Zdroj: TASR/AP

COVID automat opäť prefarbil Slovensko, ale zelené okresy (fáza monitoringu) stále nemáme. Od pondelka 18. októbra už ale naopak budeme mať aj čierne okresy (tretí stupeň ohrozenia). A to aj na východe!

Sú to Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa, Svidník.

Svadba, oslavy, hotely, fitká

V čiernych okresoch majú byť od pondelka zakázané svadby. Rátať by ste nemali ani s oslavami vo verejných prevádzkach. To platí aj pre očkovaných.

Na hotely aj fitnescentrá radšej zabudnite. Ubytovacie služby majú byť zakázané. Výnimkou majú byť len karanténne zariadenia.

Zatvorené zostanú aj wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, ktoré vychádzajú z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Podujatia, krsty, múzeá

Hromadné podujatia budú povolené len pre kompletne zaočkovaných. Počet divákov, resp. účastníkov je možný len do sto. Pre kategórie OTP a základ budú hromadné podujatia zakázané.

Rovnaké pravidlá platia sú nastavené pre sobáše či krsty.

Pre režim OTP a základ nebudú otvorené ani múzeá, galérie či výstavné siene. Zaočkovaní budú mať povolené individuálne prehliadky

Kostol

V čiernej, najrizikovejšej farbe, je obmedzený počet v kostole na 100 osôb pre plne zaočkovaných. OTP max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových s povinným zoznamom účastníkov. Skupina základ max. 1 osoba na 25 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov

Správy okolo nás:

Obchody a reštaurácie

Potraviny, lekárne, drogérie by mali byť otvorené pre všetkých, ale počet zákazníkov má byť obmedzený priestorom ( 1 os. na 25 metrov štvorcových).

Ale obchody ako obuv, odev, predajne nábytku a pod. budú otvorené len pre OTP – teda kompletne očkovaní, otestovaní alebo po prekonaní ochorenia COVID-19.

Reštaurácie a zariadenia verejného stravovania majú povolený len predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Cestovanie

Využívať kabínkové lanovky budú môcť výhradne tí, ktorí sú zaočkovaní, maximálne však do kapacity 25 percent.

V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.

ilustračné foto

Zaujímavosti:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM