Eva Mikulová Komunálne voľby

Čím chcú osloviť voličov? Kandidát Suja vyzýva župana Trnku na verejnú diskusiu

V komunálnych voľbách sa o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) zatiaľ uchádzajú piati kandidáti.

Ilustračný obrázok k článku Čím chcú osloviť voličov? Kandidát Suja vyzýva župana Trnku na verejnú diskusiu
Zdroj: Facebook.com/Róbert Suja , TASR/František Iván , Facebook.com/Rasťo Trnka

Kandidatúru na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) zatiaľ ohlásili piati muži. Košický podnikateľ a predseda strany princíp Džemal Kodrazi, primátor Michaloviec Viliam Zahorčák (Smer – SD), podnikateľ Róbert Suja (Hlas-SD) a terajší župan Rastislav Trnka (nezávislý). V pondelok 11. júla sa k nim pridal aj stredoškolský učiteľ zo Spišskej Novej Vsi Viliam Púček (ĽSNS).

Prvým štyrom sme položili rovnaké otázky. Pred týždňom sme uverejnili odpovede kandidátov – Ďzemal Kodrazi a Viliam Zahorčák. V tomto článku dostali priestor – Rastislav Trnka a Róbert Suja.

Róbert Suja

Čo je podľa vás najväčší problém nášho kraja?

Najväčším problémom kraja je nekompetentnosť riadiacich pracovníkov KSK, čo sa následne odzrkadľuje vo všetkých sférach života občanov KSK. Či už ide o neschopnosť získavať finančné zdroje nad rámec každoročne schváleného rozpočtu, keďže KSK patrí k najhorším pri čerpaní zdrojov EÚ, alebo stav železničnej a cestnej infraštruktúry. Oprava mostov je akútna, súvislé opravy ciest a dobudovanie cestných ťahov smerom na východ a západ, kde je potrebný osobný lobing v prospech východniarov. Základným prvkom vzniknutej situácie bola a je slabá odborná a profesná pripravenosť súčasného predsedu KSK pred nástupom do funkcie. A v podstate sa za päť rokov ani nikam neposunul, či už pohľadu riadiacich zručností, ktoré nemal pred nástupom do funkcie žiadne, a ani odborne.

Čo sa podarilo a nepodarilo urobiť za posledné roky v kraji?

Podarilo sa mierne zatraktívniť kultúrno-turistické podujatia. Ak to však vôbec nejde ruka v ruke s ich skvalitňovaním, dostupnosťou dopravy, či zlepšovaním životného prostredia, tak to určite nestačí.

Kraj zaspal veľké verejné investície a podporu vlády, čo je veľká škoda, aj keď župana vládne strany najprv podporovali, tak kvôli klientelizmu na KSK od neho odskočili a opäť na to doplatili len obyvatelia.

Kde vás budú môcť občania v nasledujúcich mesiacoch kampane vidieť? 

Spolu s viac ako 130 kandidátmi na starostov a primátorov miest a obcí a stovkami kandidátov na poslancov za stranu HLAS-SD budeme pracovať v teréne medzi ľuďmi v každom okrese kraja, rozprávať sa s nimi o ich potrebách, problémoch a o tom, čo chcú zmeniť. Máme za sebou prvé desiatky stretnutí a ak si niekto myslí, že ľudia sú spokojní so súčasným stavom, tak je na omyle.

Najsilnejší argument pre voličov, prečo by vám v nadchádzajúcich voľbách mali dať svoj hlas?

Myslím, že najlepšou odpoveďou, aby voliči mohli posúdiť rozdiel medzi mnou a pánom Trnkom, je séria vzájomných debát, samozrejme, aj so zastúpením ostatných kandidátov.

Týmto by som ho chcel aj verejne vyzvať, aby predstúpil pred voličov a mohli sme spoločne diskutovať o tom, čo kraj za posledných päť rokov dosiahol a aké sú vízie jeho rozvoja.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: archiv Robert Suja

Rastislav Trnka

Čo je podľa vás najväčší problém nášho kraja?

Medzi najväčšie problémy Košického kraja patrí stav cestnej infraštruktúry, ale aj školstvo, zdravotníctvo, zamestnanosť či marginalizované rómske komunity.

Čo sa podarilo a nepodarilo urobiť za posledné roky v kraji?

Podarilo sa nám osemnásobne zrýchliť tempo opráv ciest, desaťnásobne zrýchliť tempo opráv mostov, čo sa týka školstva, do našich stredných škôl investujeme o 15 miliónov eur viac v porovnaní s predošlým obdobím.

Pri zdravotníctve sa zaoberáme plánom obnovy nemocníc, verím, že čoskoro budeme môcť povedať prvé výsledky. Okrem toho cez Plán obnovy spúšťame projekt zameraný na podporu ambulancií v kraji.

Snažíme sa riešiť aj problém týkajúci sa marginalizovanej rómskej komunity, založili sme Sociálny podnik KSK, vďaka ktorému učíme ľudí zo znevýhodneného prostredia pracovať a tak získavať pracovné návyky. Okrem toho sme spustili svojpomocnú výstavbu domov na Luníku IX, ktorú si do veľkej miery hradia obyvatelia sami.

Kde vás budú môcť občania v nasledujúcich mesiacoch kampane vidieť?

Moja volebná kampaň bude primárne prebiehať najmä v obciach a mestách, kde sme za posledné roky nadviazali dobrú spoluprácu so stovkami starostov a primátorov. Vzhľadom na to, že mali záujem rozhýbavať náš kraj, v tejto spolupráci pokračujeme.

Najsilnejší argument pre voličov, prečo by vám v nadchádzajúcich voľbách mali dať svoj hlas?

Za päť rokov sa nám na úrade podarilo rozhýbať množstvo projektov, ktoré obyvatelia kraja vnímajú pozitívne (odpočet práce päťročného pôsobenia terajšieho župana je verejne známy – pozn. red.).

Zdroj: TASR/František Iván

Čítajte viac:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM