Správy

Čo Bratislavčania závidia Košičanom? Veľká analýza spokojností dvoch metropol!

Regionálne rozdiely na Slovensku sú badateľné takmer vo všetkých oblastiach života. Najvýraznejšie sú však tieto rozdiely medzi metropolami východného a západného Slovenska. Podľa najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometer sú so životom vo svojom meste spokojnejší Košičania.

Ilustračný obrázok k článku Čo Bratislavčania závidia Košičanom? Veľká analýza spokojností dvoch metropol!
Zdroj: TASR

Bratislavčania zas tromfli Košičanov mierou spokojnosti len v otázke príjmov a pracovného trhu. Na tieto výsledky prieskumu v najnovšej analýze upozorňuje Poštová banka (PB).

Čo nám závidia v Bratislave?

Ľudia sú si regionálnych rozdielov vedomí a často na ne i sami poukazujú. „Východniari závidia hlavnému mestu pracovné príležitosti a vyššie zárobky, Bratislavčania zas východu lacnejšie nehnuteľnosti či nižšie životné náklady,“ uviedla analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

V Bratislavskom kraji sa síce viac zarába, ale aj míňa. Rozdiel medzi čistými mesačnými príjmami a výdavkami bratislavskej domácnosti v roku 2012 predstavoval 154 eur. V prípade domácností z košického regiónu bola táto suma o 20 eur nižšia. Podiel Bratislavčanov a Košičanov spokojných s finančnou situáciou svojej domácnosti je však takmer totožný (55 % a 54 %).

Výraznejšie rozdiely medzi týmito dvoma regiónmi sú však z hľadiska miery nezamestnanosti. Tá je v košickom regióne takmer trojnásobne vyššia než v Bratislave a okolí. „Zatiaľ čo nájsť si prácu je jednoduché až podľa polovice Bratislavčanov, v Košiciach tento názor zdieľa len jeden človek z ôsmich,“ doplnila Špacírová. Práve nezamestnanosť je zároveň podľa 55 % Košičanov najväčším problémom, ktorý by mesto malo riešiť. Podľa Bratislavčanov je zas najpálčivejšia otázka zdravotnej starostlivosti.

Bývanie za rozumnú cenu?

Rozdielne názory majú obyvatelia aj v otázke kúpy nehnuteľnosti. „Vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností v hlavnom meste si len jeden z ôsmich Bratislavčanov myslí, že nájsť si dobré bývanie za rozumnú cenu je jednoduché. V Košiciach tento názor zastáva až takmer štvrtina ľudí,“ informovala Špacírová.

Život vo svojom meste hodnotí pozitívne približne 9 z 10 Bratis­lavčanov i Košičanov. Ako Bratislava tak i Košice sú krajskými mestami a ich občianska vybavenosť by teda mala byť na vysokej úrovni. „Najmenej sa v hlavnom meste i metropole východu hundre na nakupovanie. S dostupnosťou obchodov je spokojných až 86 % Košičanov a 78 % Bratislavčanov,“ priblížila Špacírová.

57% Košičanov je spokojná s MHD

V hlavnom meste však negatívne vyčnieva aj otázky čistoty verejných priestranstiev, s ktorou je spokojná len štvrtina Bratislavčanov. „Nízka spokojnosť obyvateľov ale panuje aj v otázke športovísk. Hoci za posledné roky v oboch mestách vyrástli nové moderné športové stánky, s dostupnosťou športovísk ľudia spokojní nie sú,“ uviedla analytička. Kvalita a dostupnosť športovísk vyhovuje len štyrom z 10 Košičanov či menej ako tretine Bratislavčanov.

Z analýzy banky vyplýva, že cesta do práce a späť domov zaberie priemernému Slovákovi denne až 93 minút. Mnohí sa pri týchto presunoch spoliehajú na mestskú hromadnú dopravu. „Spokojných s verejnou dopravou je však len polovica Bratislavčanov a 57 % Košičanov,“ dodala Špacírová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM