Správy

Čoraz viac Košičanov sadá na bicykel, nosia aj rúška?

Počet cyklistov v Košiciach sa medziročne zvýšil o 60 percent. Výrazne vzrástol najmä počet rekreačných cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Čoraz viac Košičanov sadá na bicykel, nosia aj rúška?
Zdroj: TASR

Dobrovoľníci z košickej Cyklokoalície sčítavali cyklistov v týždni od pondelka 18. mája. Ich súčet počas pondelka v čase od 7.00 h do 9.00 h reprezentuje dochádzajúcich do práce alebo do školy.

Sobotňajšie (23. 5.) sčítavanie v čase od 16.00 h do 18.00 h predstavuje počet rekreačných cyklistov. „Počas rannej špičky dobrovoľníci napočítali 641 cyklistov na šiestich dôležitých križovatkách v blízkosti centra mesta. V sobotu popoludní napočítali 1720 cyklistov, taktiež na šiestich križovatkách v blízkosti rekreačných trás,“ uviedol za OZ Cyklokoalícia Adrián Chreň s tým, že pomer mužov a žien v oboch dňoch sčítania bol približne 2:1.

V porovnaní s meraním zo septembra minulého roka je počet cyklistov dochádzajúcich do práce relatívne podobný.

V súvislosti so sčítavaním v rannej špičke je podľa OZ potrebné brať do úvahy aj obmedzenia z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

V týždni počas sčítania online dotazníkom zisťovali, ako sa zmenili návyky ľudí týkajúce sa ich dochádzania do práce. „Dozvedeli sme sa, že až 23 percent z opýtaných, ktorí denne dochádzali do práce a teraz pracujú z domu, dochádzali za prácou na bicykli. Taktiež na cestách úplne chýbajú študenti a žiaci dochádzajúci do školy na bicykloch, aj keď v odpovediach dotazníka tvorili len 2,1 percenta všetkých opýtaných študentov,“ povedal člen košickej Cyklokoalície Juraj Senič.

Menej rúšok, viac prilieb

Reálny počet cyklistov v rannej špičke sa tak oproti minulému roku pravdepodobne mierne zvýšil.

V rámci sčítania zbierali aj doplnkové informácie. Až 80 percent ľudí dochádzajúcich za prácou na bicykli v ranných hodinách používalo ochranné rúško. Toto číslo u rekreačných cyklistov kleslo na 12 percent.

Pripomenul však, že medzitým sa zmiernili nariadenia povinnosti nosenia rúšok na verejnosti. „Naopak, počas sobotňajšieho merania sme zaznamenali nárast používania prilby z 25 percent na 52 percent oproti pondelkovému sčítaniu,” dodal.

Členovia Cyklokoalície Košice sledovali aj najfrekventova­nejšie smery cyklistov.

Vďaka týmto informáciám bude mesto v prípade rekonštrukcií križovatiek schopné zabezpečiť plynulejší chod cyklistov v meste. Podobné sčítania plánujú vykonávať pravidelne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM