Správy

Detskej železnici kradnú drevo. Železnička prosí o pomoc verejnosť

Dobrovoľníci z detskej železnice začali zvážať kalamitné drevo. Chcú ho ochrániť pred zlodejmi.

Ilustračný obrázok k článku Detskej železnici kradnú drevo. Železnička prosí o pomoc verejnosť
Zdroj: Facebook.com/Detská železnica

Vidieť zvážať drevo lesnou železnicou je v týchto dňoch možné v Čermeľskom údolí v Košiciach. Dobrovoľníci z Košickej detskej historickej železnice sa tak snažia zabrániť ďalším stratám na naštiepanom kalamitnom dreve, ktoré v zimných mesiacoch nazhromaždili popri trati a ktoré im medzičasom začal niekto kradnúť.

Materiálna škoda združeniu veľká nevznikla, mrzí ich morálna stránka problému. „Zmizlo nám nachystané drevo na stanici Vpred. Mrzí to o to viac, že v pandemických časoch vôbec nie je jednoduché zorganizovať brigády a dobrovoľnícke podujatia. Nám prišlo na pomoc mnoho mladých aj starších ľudí, zadarmo, v dobrej vôli, iba za guláš či klobásku, no najmä za pocit z dobre vykonanej práce. Na druhej strane sa zasa nájde niekto, kto si výsledky práce iných jednoducho privlastní,“ priblížil riaditeľ železničky Ľubomír Lehotský.

Pri odstraňovaní kalamity v polmetrovom snehu a januárových a februárových mrazoch pomáhali aj pracovníci odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach.

Buďme všímaví

„Mladí železničiari po dávnejších skúsenostiach z minulosti už prípad mestskej ani štátnej polícii nehlásili, pretože materiálna škoda veľká nie je,“ skonštatovala Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Dobrovoľníci zo železničky sa v budúcich dňoch spoliehajú najmä na ostražitosť a všímavosť ľudí, ktorí chodia do Čermeľského údolia na prechádzky.

Ako Lehotská dodala, detskú historickú železničku chceli tento rok po prvý raz vypraviť v sobotu 10. apríla. „Pandemická situácia a opatrenia s ňou spojené však začiatok sezóny pravdepodobne oddialia,“ uzavrela.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM