Zuzana Vajayová Rôzne

DFN pribudli nové prístroje, odhalia poruchy prekrvenia u najmenších

Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach pribudlo v týchto dňoch sedem pulzových oxymetrov, ktoré u malých pacientov odhalia poruchy prekrvenia.

Lekári tak môžu urýchliť ich presun z oddelenia na oddelenie a skôr im poskytnú akútnu starostlivosť.

„Výhodou prístroja je, že odhaľuje tie situácie, v ktorých na pacientovi nie je tak markantne jasné, že jeho klinický stav sa bude zhoršovať. My chceme skrátiť dobu, za ktorú sa presúva z centrálneho príjmu na oddelenie. To je pre nás prioritou,“ povedal dnes novinárom riaditeľ DFN Peter Krcho. Nemocnica už má podobné prístroje, ďalšie prispejú k tomu, aby pomohli oveľa viac deťom.

Podľa Krcha je dôležité, že prístroj dokáže odkontrolovať kyslík v tele malého pacienta. Akonáhle totiž začne mať dieťa poruchu prekrvenia, nemôže dostať veľkú dávku kyslíka. Kyslík môže byť podľa šéfa DFN toxický, musí sa preto podávať kontrolovane. „Ak je pacient na čistom vzduchu, nie je rozhodujúce, akú má koncentráciu kyslíka v tkanivách. Ale ak sa jeho klinický stav mení, je operovaný, alebo sa začína zhoršovať, má infekciu…, nesmie toho kyslíka dostať príliš,“ vysvetlil Krcho.

Predávkovanie kyslíkom nepriaznivo pôsobí na dýchacie cesty, pľúca, sietnicu, červené krvinky, srdcový sval, pečeň, obličky a môže spôsobiť aj smrť tkanivových buniek. Nové prístroje umiestnia v rámci DFN na ORL oddelenie, operačné sály, I. a II. Kliniku detí a dorastu, Detské infekčné oddelenie, Oddelenie detskej neurológie, Centrálny príjem.

Pulzové oxymetre stáli dokopy 5000 eur, DFN ich zakúpila vďaka príspevku Teplárne Košice, a. s. Podobné prístroje fungujú na DFN od roku 2005.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM