Kultúra

Divadlo Romathan uvádza v premiére muzikál Zlatý rómsky hlas

Pôvodný rómsky muzikál Zlatý rómsky hlas (Somnakuno romano hangos) pripravilo najnovšie košické Divadlo Romathan.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Romathan uvádza v premiére muzikál Zlatý rómsky hlas
Zdroj: TASR

V premiére ho uvedie v piatok 14. decembra o 18. h v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici. „Tento príbeh hovorí o živote Rómov z obdobia Márie Terézie a dej sa potom presúva do obdobia druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz. Snaží sa zachytiť nepriaznivé okolnosti, v ktorých sa Rómovia ocitnú a napriek tomu sa dokážu zachrániť vďaka svojej kultúre, predovšetkým svojím jedinečným hudobným cítením,“ priblížil dielo riaditeľ divadla Romathan Karol Adam.

Autorom a režisérom muzikálu je Marián Balog, hudbu mal na starosti Karel Adam, choreografiu Eva Adamová. Súčasťou hry v rómskom a slovenskom jazyku sú tradičné rómske piesne a tance.

Emotívne dielo

Podľa riaditeľa divadla ide o veľmi pútavé a emotívne dielo vychádzajúce zo skutočných udalostí s tým, že zdôrazňuje to, ako dokáže precítená rómska hudba očariť ľudí bez ohľadu na historické obdobie.

„Je to jeden vôbec z prvých rómskych muzikálov, je svojský, nekopíruje iné slovenské, české či americké muzikály. Teší ma, že naše divadlo prezentuje takýto žáner a možnože sa to v budúcnosti stane takým hlavným pilierom pri tvorbe ďalších rómskych muzikálov. Som plný očakávania, ako to bude prijaté,“ povedal Adam.

V hre vystupujú ako postavy aj kráľovná Mária Terézia či nemecký veliteľ koncentračného tábora. Účinkujú Patrícia Šusterová, Eva Adamová, Gejza Vaňo a Žaneta Štipáková. V komparze sa predstavia aj študenti a absolventi košického Súkromného hudobného a dramatického konzervatória. V poradí ide o 76. premiéru rómskeho profesionálneho divadla.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM