Michal Lendel Kultúra

Divoká jazda ešte divokejším východom: Vznikol prvý film, ktorý je celý o Košiciach!

Naše kiná rozpáli túto jeseň film o košických gangstroch. Snímka Babie leto je prvým filmom o Košiciach vôbec a predstaví divokú jazdu ešte divokejším východom.

Ilustračný obrázok k článku Divoká jazda ešte divokejším východom: Vznikol prvý film, ktorý je celý o Košiciach!
Zdroj: Dnes24.sk

Babie leto je pri pohľade z okna asi už za nami, no túto jeseň nás čaká ešte jedno. Reč je o filme natočenom podľa románu Koniec sveta košického spisovateľa s tureckými koreňmi Agda Bavi Paina.

Gangsterka na košický spôsob…

Snímka Babie leto zachytáva príbeh z mafiánskeho prostredia na košický spôsob. Ten predstavuje divokú jazdu ešte divokejším východom, miestnym podsvetím, rómskym getom a bočnými uličkami priamo v srdci hlavného mesta slovenskej periférie.

Film pripomínajúci staré gangsterky s nádychom noir predstaví púť hlavného hrdinu za pomstou, pričom na svojej ceste zanecháva hromady mŕtvol. Slovenská kinematografia sa podobnému žánru doposiaľ vyhýbala, no keď už takéto dielko vzniklo, sú Košice v mnohom pre tento formát filmu vhodné. Veď si len treba spomenúť na divoké 90-té roky…

Košice týmto spôsobom vytvorili dokonalé kulisy pre samotný príbeh. K tomu sa pridáva aj špecifickosť jazyka. „Tá košičtina bola vždy vcelku taká vtipná a zaujímavá. Aj doteraz, čo poznám, tak ľudia veľmi radi štebocú po košicky všelijaké výrazy,“ vysvetlil Agda Bavi Pain v Rádiu Slovensko. K tomu všetkému sa pridáva aj slovenčina s ukrajinským akcentom, rómčina, či maďarčina, ktoré napomáhajú doznieť drsnému miestami absurdnému humoru dávkovanému pomedzi, ale aj počas akčných scén. Samozrejme takýto príbeh znesie aj štipku lásky okorenenej sexom.

Hlavný hrdina košický herec…

Autor predlohy Agda Bavi Pain sa na samotnom filme podieľal aj ako spoluscénárista. „Mnoho vecí z mojej knihy zostalo zachovaných, ale ešte dodatočne neskôr sa niektoré postavičky jednoducho kvôli rozpočtom zrušili. A ešte nakoniec aj v rámci strihu nám zostalo po filme dosť scén, ktoré aj napriek tomu že boli fajn, vypadli z filmu pretože jednoducho sa nehodili,“ povedal v Rádiu Slovensko.

Okrem neho za týmto filmom stojí režisér Gejza Dozorz. Úspešne sa svojej úlohy zhostili aj košický rodák Alexander Bárta, ktorému košičtina nerobila žiadne problémy. Hlavnému hrdinovi herecky asistovali Agi Gubíková, Jevgenij Libezňuk, či Igor Krempaský.

Trailer Babie leto
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM