Rôzne

Dni Ukrajiny ponúknu kultúrny program, diskusné fórum i boršč

Bližšie spoznanie kultúry, umenia a života za východnou hranicou Slovenska ponúknu Dni Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach uskutočnia od 25. do 30. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Dni Ukrajiny ponúknu kultúrny program, diskusné fórum i boršč
4
Galéria
Zdroj: TASR

Program piateho ročníka zahŕňa kultúrne a športové podujatia, výstavu fotografií, ukrajinskú gastronómiu, koncerty, ako aj diskusné fórum. Z Ukrajiny sa očakáva viac ako 300 účinkujúcich a hostí.

Prezentácia ukrajinskej kuchyne

Sprievodný program sa začína v stredu vernisážou výstavy ukrajinského fotografa a spisovateľa Vadika Zibrova v Kasárňach/Kul­turparku pod názvom Obrátená strana fotografie. V ďalších dňoch sa budú na koncertoch prezentovať súbory a jednotlivci z rôznych ukrajinských miest, ale aj košický zbor Karpaty či hudobno-dramatický súbor Tarasa Ševčenka z Bratislavy.

V Kasárňach sa bude prezentovať ukrajinská kuchyňa s typickým borščom a pirohmi.

Súčasťou programu bude Slovensko-ukrajinské fórum/SUF2019 v dňoch 28. až 29. apríla zamerané na otázky bezpečnosti na vonkajšej hranici Schengenu, ekonomickú bezpečnosť, spoluprácu univerzít či aktuálnu situáciu na Ukrajine, keďže v tom čase už bude známy víťaz tamojších prezidentských volieb.

Slávnostný galakoncert Dni Ukrajiny 2019 zaznie v Kunsthalle 29. apríla. „Ide o výnimočný cezhraničný projekt zameraný na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskou republikou. Z hľadiska ‚bezpečnosti‘ o to zvlášť, že Slovenská republika od 1. januára 2019 predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), pričom jednou z priorít počas ročného predsedníctva je aj riešenie vojnového konfliktu na Ukrajine. Pre Európsku úniu, ako aj pre Slovensko predstavuje Ukrajina kľúčového partnera,“ povedal pre novinárov Eduard Buraš, predseda Združenia FEMAN, ktoré podujatie organizuje v spolupráci s mestom Košice a ďalšími partnermi. Košice vďaka svojej strategickej polohe a infraštruktúre predstavujú podľa Buraša vstupnú bránu na Ukrajinu a do Európskej únie.

Partnerským mestom Košíc je Užhorod na Zakarpatskej Ukrajine.

Dni Ukrajiny 2018
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM