Kultúra

FOTO: Výstava predstavuje zreštaurované obrazy po požiari z roku 1985

Novozreštaurované maľby, ktoré boli poškodené pri požiari v roku 1985, prezentuje Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach na výstave s názvom Zachránené.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Výstava predstavuje zreštaurované obrazy po požiari z roku 1985
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vystavených je 23 diel umenia 19. storočia a košickej moderny, ktoré v depozite galérie čakali na obnovu takmer 30 rokov. Ide o výsledok prvej fázy projektu reštaurovania zostávajúcich poškodených obrazov.

Galéria v súčasnosti pokračuje v druhej a tretej fáze, pričom na obnovu ešte čaká zruba stovka umeleckých predmetov. Výstava zároveň pripomína katastrofický požiar budovy galérie v roku 1985, ktorý spôsobil výbuch plynu a pri ktorom bolo nenávratne zničených 1030 umeleckých di­el.

Služba spoločnosti

„Výstavou chceme verejnosti predstaviť a priblížiť nielen zreštaurované diela, ale najmä prácu reštaurátora, ktorá bežne nie je prístupná. Máme tu videá aj interaktívne exponáty, kde si návštevník môže sám vyskúšať, s čím sa reštaurátor stretáva. Chceli sme tiež predstaviť našu galerijnú prácu, ktorá nespočíva len vo vystavovaní diel, ale aj v ich skúmaní či ochrane,“ uviedla kurátorka Katarína Nádaská. Snahou organizátorov je tak poukázať aj na to, že ochrana spoločného zvereného kultúrneho dedičstva je službou spoločnosti.

Komplexné reštaurovanie vystavených diel mala v rokoch 2017 – 2018 na starosti Ludmila Zozuľáková. Každý obraz si pritom podľa nej žiadal špecifický prístup, poškodenia mali rôzny charakter.

„Niektoré diela boli poškodené priamo ohňom, čiže boli zoškvarené, niektoré boli poškodené skôr mechanicky, zrejme pri tom rýchlom prehadzovaní počas záchrany došlo k pretrhnutiam a iným mechanickým poškodeniam. Stalo sa, že diela zasiahla voda, čo je vlastne to najhoršie, čo sa môže dostať na olejomaľby na plátne. Takže bola tam deštrukcia a boli tam výpadky maliarskej vrstvy,“ priblížila pre TASR.

Vzácne diela

Medzi obrazmi s novým životom patrí napríklad maľba Dáma od Konštantína Kőváriho-Kačmarika z roku 1902 alebo dielo Odpočívajúca od Dezidera Vizyho z roku 1916. Proces reštaurovania odhalil aj niekoľko zaujímavostí, či už to boli presnejší dátum vzniku obrazov alebo skryté detaily.

„Napríklad pri diele Starec a chlapec sme zistili, že chlapec drží v rúčke mincu, čiže ide o predavača vody. Pri prieskume bolo zistené, že niektoré diela boli sekundárne maľované na už predtým použitý podklad – zrejme staršiu maľbu autora,“ dodala reštaurátorka.

Téma ochrany a zachovania kultúrneho dedičstva nadobúda osobitne na aktuálnosti po pondelkovom (15. 4.) katastrofickom požiari parížskej katedrály Notre-Dame.

„Možno aj pri tejto príležitosti si musíme viac uvedomovať rolu reštaurátorov, ochranárov a ľudí, ktorí sa starajú o záchranu kultúrneho dedičstva,“ uviedla riaditeľka VSG Dorota Kenderová.

Aj pre deti

K výstave v budove galérie na Alžbetinej ulici, ktorá potrvá do 1. septembra, je pripravený sprievodný program. V rámci osláv 60. výročia založenia košického bábkového divadla sa 28. apríla uskutoční tvorivý workshop pre rodiny.

Pre detského návštevníka pripravila galéria aj špeciálneho sprievodcu vo forme pracovného zošita. Súčasťou ponuky budú odborné prednášky či komentované prehliadky. Projekt reštaurovania a výstavu podporil Fond na podporu umenia a Košický samosprávny kraj.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM