Eva Mikulová Rôzne

Do dobrovoľníckych akcií v meste sa zapoja i žiaci a študenti košických škôl

Na Magistráte sa uskutočnilo ďalšie pracovné stretnutie komisie, ktorá má na starosti aktivity počas celého roka v rámci titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva.

Ilustračný obrázok k článku Do dobrovoľníckych akcií v meste sa zapoja i žiaci a študenti košických škôl
Zdroj: Mesto Košice

„Naša pracovná skupina rokovala najmä o praktických veciach, napríklad o nastavení webovej stránky, s ktorou už finišujeme, a má príznačné meno „Srdce v meste“. Chceme aby po spustení bola živá, aby tam dobrovoľnícke organizácie informovali o svojich plánovaných dobrovoľníckych aktivitách. Občania si budú môcť na stránke hľadať a vyberať dobrovoľnícke aktivity v rôznych oblastiach, do ktorých by sa chceli zapojiť, na stránke bude pre ľudí prihlasovací formulár," hovorí námestníčka primátora Lucia Gurbáľová.

Do aktivít chcú zapojiť aj úradníkov

Do častejších dobrovoľníckych aktivít v meste, ktoré si chceme režírovať sami, by sme veľmi radi zapojili aj zamestnancov košického mestského magistrátu a mestských podnikov.

"V súvislosti s oslavami 650. výročia udelenia prvej erbovej listiny mestu Košice, ktoré sa takisto nezaobídu bez pomoci dobrovoľníkov, zapojíme deti do výtvarnej súťaže nazvanej „Nakresli erb pre svoje mesto“. Tri najkrajšie, respektíve najvhodnejšie práce, by sme chceli pretransformovať do street art umenia. Nájdeme pekné miesto na nejakých, momentálne ešte šedých plochách, aby nám tam tie práce skrášlili naše mesto. Hľadáme už i dobrovoľníkov, ktorí by nám práce detí do street art podoby prekreslili,“ dodáva L. Gurbáľová.

Aktivity súvisiace s titulom Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva – Košice 2019 sa oficiálne začali 15. januára 2019 slávnostným ceremoniálom v košickom Kulturparku.

Prvé mesto

Košický primátor Jaroslav Polaček vtedy privítal, okrem iných hostí, starostov košických mestských častí, poslancov košického mestského zastupiteľstva, predstaviteľov akademickej obce, zástupcov krajských inštitúcií a neziskových organizácii, ktoré sa významnou mierou zapájajú do dobrovoľníckych aktivít, ako aj zástupcov podnikateľského, či IT sektora. Na slávnostnom ceremoniáli nechýbala ani Gabfriella Civico, riaditeľka Európskeho dobrovoľníckeho centra v Bruseli.

V komisii majú zastúpenie Dobrovoľnícke centrum Košíc, Dobrovoľnícke centrum Košického kraja, Košického samosprávneho kraja, Mesta Košice, košických veľkých i menších mestských častí, ale napríklad aj spoločností U. S. Steel Košice, respektíve, T-Systems Slovakia.

Košice získali prestížny titul ako vôbec prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy, a šieste európske mesto v poradí. Titul udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013, ktorý bol Európskym rokom občianstva. Odvtedy toto významné ocenenie získala v roku 2014 Barcelona, o rok neskôr Lisabon, v roku 2016 Londýn. Nasledovalo írske Sligo, vlani dánsky Aarhus a v tomto roku sú to Košice.

Komisia dobrovoľníctva
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM