Eva Mikulová Správy

Do tokajských viníc sa dostanete Tokajským cykloexpresom aj v októbri, FOTO

Prevádzku Tokajského cykloexpresu pre veľký záujem predĺžili, premávať bude do 12. októbra. Svoju pilotnú prevádzku ukončí túto nedeľu 29. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Do tokajských viníc sa dostanete Tokajským cykloexpresom aj v októbri, FOTO
10
Galéria

Súčasťou súpravy mimoriadneho turistického vlaku Tokajský cykloexpres je aj nákladný vozeň na bezplatnú prepravu bicyklov.

Vlak mal počas vinobrania premávať z Košíc do tokajskej oblasti a späť každú septembrovú sobotu, vypravia ho však aj 5. a 12. októbra.

„Dopyt po možnosti prepravy bicyklov sa nám potvrdil. Nákladný vozeň určený na prepravu bicyklov je v tomto špeciálnom exprese prakticky každú sobotu plný. Každý týždeň sme cyklistom ponúkli iný sprevádzaný cyklovýlet na Tokaji. Najbližšiu sobotu 28. septembra sa vydáme na Rákocziho hrad do maďarského mesta Sárospatak,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Cestujúci môžu navštíviť aj Tokajské vinobranie v Čerhove. V sobotu 12. októbra sa zas turisti môžu odviezť napríklad na Top podujatie Košického kraja – Tour de Tokaj.

Vlak s kapacitou 160 miest na sedenie a 50 miest na bicykle vyráža z Košíc o 8.00 h s príchodom do Stredy nad Bodrogom o 9.15 h.

Naspäť sa vracia o 18.00 h a do Košíc príde o 19.13 h. Projekt spustila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s KRT.

Aj elektrický vláčik

Od začiatku septembra premáva aj turistický vláčik na elektronický pohon, ten je k dispozícii od štvrtka do nedele. Jeho trasu tvoria vinárstva od Čerhova po Veľkú Baru.

Jeho prenájom finančne podporuje organizácia KRT spolu s Košickým samosprávnym krajom (KSK), prevádzku má na starosti obec Malá Tŕňa.

„Verím, že po tejto pilotnej fáze bude vláčik na budúci rok v prevádzke počas celej ťažiskovej turistickej sezóny,“ povedala Vargová Jurková s tým, že sa počíta so zakúpením vlastného vláčika, ktorý by premával od mája do konca septembra.

Tento projekt naplnil očakávania. „Je naším spoločným cieľom v spolupráci so samosprávami aj s poskytovateľmi služieb – s vinármi, pripraviť pre návštevníkov takú ponuku výletov, aby sa tu návštevník cítil dobre a aby si z Tokaja odniesol pozitívny zážitok,“ dodala.

Tokajské vinobranie v Čerhove
15
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM