Rôzne

Dóm sv. Alžbety ukrýva veľkolepý historický príbeh: O dominante Košíc natočili unikátny film!

Dóm svätej Alžbety je považovaný za najväčšiu dominantu Košíc a nový film odkrýva tajomstvá vzniku tohto majestátneho chrámu.

Ilustračný obrázok k článku Dóm sv. Alžbety ukrýva veľkolepý historický príbeh: O dominante Košíc natočili unikátny film!
Zdroj: TASR/František Iván

„V starom farskom Kostole sv. Alžbety v Košiciach sa v 14. storočí pri slúžení svätej omše odohrala neočakávaná udalosť, ktorej dôsledkom bolo potvrdenie skutočnej prítomnosti Krista v Eucharistii. Tento ľudsky nevysvetliteľný, nadprirodzený úkaz dostal pomenovanie „eucharistický zázrak“, ktorý stojí aj za zrodom samotnej košickej Metropolitnej katedrály sv. Alžbety,“ píše sa na webe RTVS, ktorá o dominante Košíc natočila unikátny dokumentárny film aj s hranými sekvenciami.

Dokument s názvom Katedrála zázrakov odvysiela večer prvého novembra na slávnosť Všetkých svätých.

„Mnoho ľudí, turistov i obyvateľov Košíc nevie, prečo je Dóm sv. Alžbety takou krásnou a veľkolepou sakrálnou stavbou,“ uviedla režisérka dokumentu Silvia Košťová.

Na scenári spolupracovala spolu s profesorom Petrom Zubkom, ktorý príbeh publikoval knižne a sú v ňom aj odborné stanoviská historičky Kataríny Nádaskej.

Počas leta sa filmári vybrali v rámci natáčania aj na ďalšie na zaujímavé miesta, napríklad do stredovekého Kostola sv. Ladislava v Spišskom Štvrtku, na Košický hrad, do farskej záhrady, či do kameňolomu v Kostoľanoch nad Hornádom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM