Samospráva

Dotazníkový prieskum z Luníka IX priniesol alarmujúce zistenia: Z priznaní detí vás zamrazí!

Naozaj nepríjemné čísla z Luníka IX priniesol dotazníkový prieskum. V ňom takmer polovica opýtaných rómskych detí považuje za najväčší problém to, že ich rodičia nie sú schopní im pomáhať pri príprave do školy. Až 79 percent detí už zažilo, že do školy nemohli ísť, lebo nemali topánky či šaty.

Ilustračný obrázok k článku Dotazníkový prieskum z Luníka IX priniesol alarmujúce zistenia: Z priznaní detí vás zamrazí!
Zdroj: TASR

Veľká časť detí na košickom sídlisku Lunik IX nemá v rodine dostatočnú podporu pri príprave do školy. Z dotazníkového prieskumu, ktorý spravilo Rómske mediálne centrum (MECEM) vyplýva, že ich je 75 percent z opýtaných, informuje o tom MECEM na svojej internetovej stránke. Prieskum robilo centrum vo februári a marci na vzorke 200 detí vo veku od 12 do 14 rokov.

Hrozivá štatistika

Takmer polovica opýtaných detí považuje za najväčší problém to, že ich rodičia nie sú schopní a ochotní im pomáhať pri príprave do školy, 40 percent detí v prieskume nemá doma na štúdium dostatok miesta. Stôl na štúdium má doma 19 chlapcov zo 100, dievčat 17 zo 100. Teplú vodu v tejto oblasti má 22 percent respondentov. To sú podmienky, ktoré najviac ovplyvňujú výsledky detí v škole.

V škole tento rok často chýbalo 44 percent detí, najčastejšou príčinou ich vymeškávania je starostlivosť o mladších súrodencov. Veľká časť opýtaných detí, 79 percent, zažila situáciu, keď do školy nemohli ísť, pretože nemali topánky alebo šaty.

Uvažujú o odchode zo školy

Niektoré do školy nemohli ísť z toho dôvodu, že museli pomáhať rodičom. Deti vo veku 12 až 14 rokov taktiež podľa prieskumu uvažujú o tom, že odídu zo školy, túto možnosť označilo 86 percent chlapcov. Výrazná časť to musí urobiť, pretože to od nich chcú rodičia. V prípade dievčat je situácia podobná.

Údaje, ktoré pochádzajú z tohto dotazníka, sú súčasťou väčšieho prieskumu týkajúceho sa rodovej rovnosti v rómskych komunitách so zameraním na celoživotné vzdelávanie komunity. Realizátorom projektu je združenie Union Romani z Barcelony.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM