Lenka Fedorová Rôzne Správy

DPMK o cestovaní v MHD: Najskôr označiť, potom sadať!

Označovanie cestovných lístkov v MHD je častou témou diskusií Košičanov. Názory, kedy označiť cestovný lístok sa rôznia. DPMK má v tom jasno.

Ilustračný obrázok k článku DPMK o cestovaní v MHD: Najskôr označiť, potom sadať!
Zdroj: TASR

Podľa zákona o cestnej doprave je cestujúci povinný označiť si cestovný lístok v označovacom zariadení autobusu bezprostredne po nastúpení do autobusu, ak ide o cestovný lístok, ktorého platnosť sa začína až jeho označením. „Pojem ‚bezprostredne‘ znamená hneď, ihneď, bezodkladne,“ informuje DPMK.

Najprv je potrebné označiť lístok

Ako ďalej podnik upozorňuje, označovacie zariadenia sú umiestnené pri všetkých vstupných dverách do vozidla a cestujúci pri nastupovaní okolo nich priamo prechádza, má možnosť si lístok označiť tak, ako to určuje Prepravný poriadok DPMK, resp. zákon.

„Sadnúť si, manipulovať s batožinou alebo robiť inú činnosť nesúvisiacu s bezprostredným označením cestovného lístka cestujúci smie až po označení lístka,“ vysvetľuje ďalej Michaela Karaffová z DPMK.

Dlhší čas na označovanie lístkov

Podľa Karaffovej má revízor interným predpisom stanovené, kedy najskôr smie vyhlásiť prepravnú kontrolu zablokovaním zariadení vo vozidle (ak vozidlo opustilo zastávku). Aby sme predišli sťažnostiam na nedostatok času na označenie lístka, DPMK vlani časový interval od nástupu cestujúcich (odchod vozidla zo zastávky) do zablokovania označovačov vo vozidle predĺžil.

Čítajte tiež: Výsledky prieskumu: Čo Košičanom najviac vadí v MHD?

Ako podnik uviedol, do zablokovania zariadení si dnes stihnú cestovný lístok označiť aj matky, ktoré cestujú s kočíkom a odstavia ho vo vyhradenom priestore, aj cestujúci s niekoľkými batožinami.

„Používateľom mestskej hromadnej dopravy odporúčame, aby si cestovný lístok pripravili pred nástupom do dopravného prostriedku a počas nástupu ho označili na zariadeniach, ktoré sú práve preto inštalované hneď pri dverách,“ uviedla Karaffová na záver.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM