Správy

Dramatická situácia v univerzitnej nemocnici: Počet pacientov s COVID-19 mimoriadne stúpa

Nemocnica atakuje hranicu svojej kapacity. V karanténe je viac ako 100 zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku Dramatická situácia v univerzitnej nemocnici: Počet pacientov s COVID-19 mimoriadne stúpa
Zdroj: TASR/AP

Po vianočných sviatkoch sa situácia okolo ochorenia COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice začína dramatizovať, počet pacientov mimoriadne stúpa. Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej je obsadenosť lôžok po opakovanej reprofilizácii 75 percent.

„Situáciu v našej nemocnici zatiaľ zvládame, ale začíname byť na hranici kapacít,“ povedal výkonný riaditeľ UNLP Košice pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

Pribúdajú mladší pacienti

Nárast pacientov s ochorením COVID-19 zaznamenávali už počas Vianoc, posledné tri dni počty rastú mimoriadne. „Na Vianoce sme mali v UNLP Košice 143 pacientov s ochorením COVID-19, v nedeľu (27. 12.) už 152 a len počas uplynulej noci ich počet stúpol na 172,“ spresnil Kizek s tým, že 12 pacientov je momentálne hospitalizovaných v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Medzi chorými nie sú len seniori, ale pribúdajú najmä pacienti okolo 50 rokov a z ostatných vekových skupín.

„Únava je prítomná u zdravotníkov už niekoľko týždňov a preto, že nám rastú počty pozitívne testovaných zamestnancov, sa stále zhoršuje,“ uviedol Kizek. Počas druhej vlny pandémie zaevidovali viac než 330 zdravotníkov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Momentálne je ich v karanténe viac než 100.

Očkovanie je dobrovoľné

Počas dvoch dní sa v UNLP proti ochoreniu COVID-19 zaočkovalo 98 zdravotníkov zo všetkých tzv. COVID oddelení. Ďalších sto by chceli zaočkovať nasledujúce dni. „Ďalšie vakcíny očakávame v priebehu tohto týždňa, po prvých 200 zdravotníkoch budeme v očkovaní pokračovať podľa rozpisu,“ dodal výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo s tým, že aj zdravotníci majú obavy z očkovania a skôr sa prejavujú u žien.

„V prvom rade sa očkujú tí, ktorí chcú. Očkovanie je dobrovoľné. Zatiaľ sú všetci u nás očkovaní bez akýchkoľvek sprievodných príznakov a komplikácií. Veríme, že aj u ostatných časom opadnú obavy a prídu sa postupne zaočkovať, v januári či februári,“ dodal.

Foto: ilustračné

Koronavírus v Košiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM