Správy

Počas sviatkov sa na magistráte dalo otestovať viac ako 1 400 ľudí

Najviac ľudí zaznamenali na Druhý sviatok vianočný.

Ilustračný obrázok k článku Počas sviatkov sa na magistráte dalo otestovať viac ako 1 400 ľudí
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Viac ako 1400 ľudí sa dalo bezplatne otestovať antigénovými testami na nový koronavírus v budove Magistrátu mesta Košice od štvrtka (24. 12.) do soboty (26. 12.)

Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian, na Štedrý deň bolo z 335 testovaných 54 pozitívnych prípadov. V piatok (25. 12.) sa prišlo otestovať 442 ľudí a 65 z nich bolo pozitívnych. V sobotu využilo možnosť bezplatného testovania 670 ľudí a 76 z nich malo pozitívny výsledok.

Počas prvých dvoch dní testovania boli ľuďom k dispozícii dva tímy, v sobotu bol zriadený tretí tím. „Spolu je to 195 pozitívnych prípadov pri 1447 testovaných,“ povedal Fabian.

Malo to zmysel

„Podchytili sme takmer 200 ľudí, ktorí by prišli k rodičom a starým rodičom, podali si ruku, objali by sa a spoločne navečerali. Som presvedčený, že takto sme zachránili životy. Ďakujem všetkým, ktorí prišli v tento vianočný čas, boli zodpovední a otestovali sa. Veľké poďakovanie patrí samozrejme zdravotníkom a kolegom za odhodlanie a skvele odvedenú prácu,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.

Mesto zriadilo odberové miesto, aby vyšlo v ústrety obyvateľom, ktorí sa nestihli otestovať a chceli počas vianočných sviatkov navštíviť svojich blízkych. Zriadilo ho v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura (UNLP) a regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ). V testovacích tímoch boli okrem medikov aj príslušníci mestskej polície, ktorí dohliadali na bezpečnosť, ale zabezpečovali aj administratívne práce. Celý priebeh vianočného testovania po finančnej stránke zabezpečovalo mesto zo svojho rozpočtu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM