Správy

Druhá najsympatickejšia dedina okresu Košice-okolie: Čaňa sa pýši nielen jazerami

Čaňa patrí medzi dediny, ktoré sa v hlasovaní o najsympatickejšiu obec okresu Košice-okolie umiestnili naozaj vysoko. Spoznajte ju podrobnejšie...

Ilustračný obrázok k článku Druhá najsympatickejšia dedina okresu Košice-okolie: Čaňa sa pýši nielen jazerami
7
Galéria
Zdroj: Obec Čaňa

Druhou najsympatickejšou obcou okresu Košice-okolie sa v našom veľkom hlasovaní len nedávno stala Čaňa. Tejto dedine naši čitatelia udelili rovných 881 hlasov. Teraz vám prinášame o tejto dedine viaceré zaujímavosti a aj snímky z obce.

Čanianske jazerá

Obec Čaňa leží 15 kilometrov juhovýchodne od Košíc. Je to veľmi stará usadlosť ležiaca v južnej časti Košickej kotliny na pravom brehu rieky Hornád. Obec je situovaná v rovinnej oblasti Abova. Má vyše 5 120 obyvateľov a rozlohu 1 156 ha.

Veľkým lákadlom tejto dediny sú bezpochyby Čanianske jazerá. Najznámejšie je jazero, ktoré domáci nazývajú Tajvan. Na jeho pobreží je niekoľko menších štrkových pláží, hotel a rozsiahla chatová oblasť. Kúpanie v jazere je však z hygienických dôvodov zakázané. Na kúpanie, rekreáciu a rybárčenie je využívané priľahlé štrkovisko Geča.

Široké spektrum služieb

Obec Čaňa ponúka svojim obyvateľom široké spektrum služieb. V centre obce sa nachádza pošta, zdravotné stredisko, lekáreň, nákupné strediská, požiarna zbrojnica, Obvodné oddelenie PZ, Kino Mier, obecná knižnica, športová hala, tenisové kurty či zimný štadión.

V súčasnosti má obec 42 vyasfaltovaných ulíc a vyše 1 240 rodinných domov napojených na plynovod, kanalizáciu a začatú vodovodnú sieť.

Známe osobnosti

Okrem vysokej úrovne služieb sa Čaňa môže pochváliť aj viacerými známymi osobnosťami. Z Čane pochádza vysokoškolský profesor Ján Šándor, v obci taktiež kedysi pôsobil ako učiteľ známy slovenský básnik Pavol Horov.

V roku 2004 Čaňu preslávila aj Mária Šándorová, ktorá vtedy získala titul „MISS SLOVENSKO 2004". V obci tiež funguje úsmevno-zábavná skupina Traky, o ktorej sme vám už priniesli viacero článkov.

Nezabudnite si pozrieť aj našu priloženú fotogalériu z Čane.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Už ste sa v nej ocitli? Fotky z jednej z najsympatickejších obcí okolia Košíc
7
Galéria
Zdroj: Obec Čaňa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM