Správy

Dve odchované antilopy z košickej zoo odleteli do Indonézie

Dve antilopy, ktoré úspešne odchovali v košickej zoologickej záhrade, obohatia genofond zvierat v zoo v indonézskom meste Batu.

Ilustračný obrázok k článku Dve odchované antilopy z košickej zoo odleteli do Indonézie
Zdroj: ZOO Bojnice

Do ázijskej krajiny ich prepravili letecky v piatok (24. 1.). Ide o poldruharočného samca pakoňa modrého a samicu byvolca bieločelého, ktorá na svet prišla v košických Kavečanoch v máji minulého roka.

Náročný transport

Lietadlo s antilopami, ktoré štartovalo z Prahy, pristálo v piatok v indonézskom hlavnom meste Jakarta. „Zoologická záhrada Košice má za sebou najnáročnejší transport zvierat vo svojej histórii. Cesta lietadlom trvala 13 hodín čistého času s jedným medzipristátím. Špeciálna debna s pakoňom vážila 320 kilogramov, druhá s byvolcom mala tretinovú hmotnosť,“ priblížila Eva Malešová z košickej zoo.

Z Jakarty nasledovala ďalšia 17-hodinová cesta do zoo v Batu, ktoré sa nachádza 750 kilometrov východne.

Ďaleká cesta sa pritom začala presunom z Košíc na pražské letisko. Chovatelia podľa Malešovej pribalili zvieratám vodu a krmivo – granuly a seno. „V Jakarte prevzali zvieratá veterinár a zoológ, ktorí potvrdili, že sú v dobrom stave,“ dodala Malešová.

Transport do tretích krajín v rámci takejto spolupráce býva zložitý. Rokovania sa začali vlani na jeseň a z dôvodu náročnosti vybavovania potrebných povolení sa transport uskutočnil až teraz.

Okrem pôvodu zvierat je v takom prípade veľmi dôležitý veterinárny certifikát, ktorý tiež preukazuje, že zviera je v dobrom zdravotnom stave a nevykazuje príznaky žiadneho infekčného ochorenia.

Transport financoval indonézsky partner. V košickej zoo chovajú úspešne dve skupiny pakoňov a jednu skupinu byvolcov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM