Eva Mikulová Rôzne

Dvojhodinový ostrý štrajk vodičov DPMK bude vo štvrtok ráno

Vodiči Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) budú štrajkovať vo štvrtok (9. 5.) od 7.00 h do 9.00 h. Žiadajú zvýšenie platov o 10 percent.

Ilustračný obrázok k článku Dvojhodinový ostrý štrajk vodičov DPMK bude vo štvrtok ráno
Zdroj: FB OZ KOVO

Ako uviedli predseda základnej odborovej organizácie vodičov mestskej hromadnej dopravy (ZO VMHD) pri DPMK Ivan Horváth a predsedníčka ZO Integrovaného odborového zväzu (IOZ) pri DPMK Andrea Vindišová, účasť na štrajku je dobrovoľná.

Dobrovoľný štrajk

„Vodiči autobusovej a električkovej dopravy, ktorí budú na trase linky, dôjdu na konečnú a až tam sa zapoja do štrajku. Vodiči, ktorí majú v čase štrajku spoj RA alebo školský spoj, ten vykonajú,“ uviedli v pokynoch pre účastníkov štrajku.

Odborári žiadajú pre zamestnancov DPMK desaťpercentné zvýšenie, ku ktorému môže dôjsť v dvoch fázach. Ako po poslednom rokovaní uviedli, majú čakať, pričom od 1. júla je možné riešiť situáciu z dlhodobého hľadiska. S tým nesúhlasili zamestnanci ani vyjednávací výbor.

Vedenie mesta Košice tvrdí, že od začiatku rokovaní s odborármi sa snaží o obojstranne prospešnú dohodu. Nepovažuje za férové vyhlásenie dvojhodinového prerušenia MHD, keďže to podľa neho na spoločnom rokovaní neodznelo. Pripomína, že kritická ekonomická situácia v DPMK v tomto okamihu neumožňuje plošné zvýšenie platov o desať percent.

Vedenie DPMK hovorí o jeho kritickom stave a budovaní ozdravného plánu približne pol roka. Strata za minulý rok dosiahla takmer tri milióny eur, na jej dorovnanie mestské zastupiteľstvo (MsZ) v apríli odobrilo použitie prostriedkov z rezervného fondu mesta.

To predtým na riešenie situácie poskytlo DPMK ďalšie peniaze. Odborári chcú dosiahnuť, aby sa MsZ začalo zaoberať potrebnou výškou dotácie, v ktorej by boli zahrnuté aj sociálne a hospodárske požiadavky zamestnancov.

Protest odborárov pred DPMK
3
Galéria
Zdroj: FB OZ KOVO
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM