Eva Mikulová Rôzne

Dvojhodinový ostrý štrajk zamestnancov Dopravného podniku bude deň pred začatím hokejového šampionátu

Pred Dopravným podnikom sa zišli nespokojní zamestnanci, odborári sa so zamestnávateľom nedohodli o navýšení miezd o 10 percent. Pristupujú k ostrému štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Dvojhodinový ostrý štrajk zamestnancov Dopravného podniku bude deň pred začatím hokejového šampionátu
3
Galéria
Zdroj: FB OZ KOVO

V pondelok 6. 5. popoludní sa pred Dopravným podnikom zišla asi stovka zamestnancov, ktorí prišli prejaviť nespokojnosť s doterajším rokovaním svojich odborárskych zástupcov s vedením podniku a mesta, ohľadom zvýšenia miezd o 10 percent v tomto roku.

Nebudú jazdiť električky ani autobusy

Predseda základnej odborovej organizácie vodičov pri DPMK Ivan Horváth, ihneď po skončení neúspešného kolektívneho vyjednávania oznámil, že vo štvrtok 9. mája vstupujú do ostrého štrajku.

To znamená, že počas dvoch hodín nebude fungovať autobusová ani električková verejná doprava. V ktorých hodinách sa štrajk konať bude, upresnia odborári v najbližších hodinách.

Ako tiež povedal, je možné že v ostrom štrajku budú pokračovať aj počas Majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája.

„Už nemienime akceptovať "dohodnime sa, že sa dohodneme“, lebo sa nemajú o čom dohadovať,“ hovorí I. Horváth.

Stanovisko mesta

Z magistrátu sme dostali oficiálne stanovisko riaditeľa magistrátu Marcela Čopa k rokovaniam medzi vedením DPMK a predstaviteľmi odborov.

„Vedenie mesta Košice sa od začiatku rokovaní s odborármi snaží o obojstranne prospešnú dohodu. Žiaľ ani dnešné stretnutie k dohode neviedlo. Odborári odmietli aj náš návrh na to, aby podobne ako v prípade U.S. Steelu, viedol vzájomné rokovania sprostredkovateľ, ktorý predloží návrh riešenia sporu. Odborári nám povedali, že nevidia dôvod na využitie tohto zákonného inštitútu.“

„My sme aj napriek takémuto jednaniu zo strany odborárov naďalej pripravení s nimi rokovať tak, aby sme našli prijateľné riešenie. Predstavitelia odborárskych zväzov si však musia uvedomiť, že kritická ekonomická situácia v DPMK v tomto okamihu neumožňuje plošné zvýšenie platov o 10 percent. Bolo by to nezodpovedné, pretože akékoľvek zvýšenie platov oproti súčasnému stavu nie je finančne pokryté v rozpočte DPMK a ani mesta Košice ako majoritného akcionára.“

Protest odborárov pred DPMK
3
Galéria
Zdroj: FB OZ KOVO
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM