Eva Mikulová Samospráva

Hrozí dopravný kolaps počas hokejového šampionátu? Odborári v DPMK plánujú ostrý štrajk

V Dopravnom podniku mesta Košice prebieha kolektívne vyjednávanie ohľadom výšky miezd. Odborári žiadajú navýšenie o 10 percent. Mesto s tým nesúhlasí.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí dopravný kolaps počas hokejového šampionátu? Odborári v DPMK plánujú ostrý štrajk
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Pracovníkom v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK), najmä vodičom, sa nepáči výška ich mzdy a tak uvažujú aj o ostrom štrajku počas MS v hokeji. To znamená, že je možné, že fanúšikovia a návštevníci mesta sa počas šampionátu budú musieť presúvať po meste peši alebo taxíkmi.

Ako uviedla predsedníčka základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová pre Korzár, stále prebieha kolektívne vyjednávanie: „Odoslali sme naše stanovisko k protinávrhu zamestnávateľa, kde sme ho požiadali o obnovu vyjednávania a navrhli sme termín 6. mája. Stále žiadame 10-percentné zvýšenie miezd, DPMK nám však neponúka nič. Idú od nuly.“

Sú v štrajkovej pohotovosti

V štrajkovej pohotovosti sú všetci zamestnanci DPMK, vrátane vodičov. „O akú akciu pôjde, uvidíme, dozviete sa to včas. Je to v kompetencii štrajkového výboru, ktorý o tom bude rozhodovať. My chápeme, že hokejový šampionát je dôležitou udalosťou, ale ani živobytie zamestnancov dopravného podniku nie je sranda. Priostríme a nevylučujem, že bude vyhlásený ostrý štrajk. V akom rozsahu, o tom zatiaľ nie je rozhodnuté.“

Odborári DPMK vstúpili do štrajkovej pohotovosti 11. marca. Platy im však nové vedenie zvýšiť nechce

„V tomto čase pre nás ako krízový manažment je to neprijateľné. Keďže prijímame ozdravné opatrenia, dopravný podnik by sme uvrhli do ešte väčšej krízy," uviedol generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.

Vyjadrenie vedenia mesta

Vedenie mesta na svojej stránke uverejnilo svoje stanovisko k celej situácii: Mesto sa nikdy nebránilo diskusii o spôsobe a úpravy výšky miezd, o ktorej aj v súčasnosti prebiehajú rokovania medzi vedením DPMK a odborármi.

Intenzívne sme spolu rokovali a predložili sme aj reálne riešenia. Očakávali sme, že na ďalšom kole vzájomných rokovaní nám odborári 6. mája povedia ako sa stotožnili s našimi návrhmi.

Dohoda s odborármi znela, že počas kolektívneho vyjednávania sa žiadna zo zúčastnených strán nebude vyjadrovať k ich priebehu. Preto nás kategorické vyjadrenia odborov o štrajku v DPMK zarazilo. My si dohody ctíme a k tejto téme sme sa z tohto dôvodu nevyjadrovali, čo nám mnohé médiá vyčítali.

Odborári požadujú, aby sme každému zamestnancovi DPMK plošne zvýšili plat o 10 percent. Priemerný plat v DPMK dosiahol za minulý rok 1088 eur a v rámci miest, ktoré prevádzkujú MHD, bol druhý najvyšší po Bratislave.

Plne si uvedomujeme náročnosť práce vodičov v MHD. Ich finančné ohodnotenie je už teraz o 7,4 percenta vyššie ako priemer v národnom hospodárstve za rok 2018 dosahujúci 1013 eur. Sme presvedčení, že nielen vodiči v DPMK si zaslúžia vyššie platy. Nemyslíme si, že forma, ktorú si zvolili, je správna.

Kladieme si otázku, prečo chcú odborári z obyvateľov a návštevníkov mesta práve počas MS v hokeji robiť rukojemníkov pri svojich požiadavkách, keď sami veľmi dobre vedia, v akom kritickom finančnom stave sa dnes DPMK nachádza?

O situácii v DPMK bude primátor mesta Košice Jaroslav Polaček podrobnejšia informovať verejnosť a médiá v priebehu budúceho týždňa.

verejná doprava - KE
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM