Veronika Hunyadiová Správy

Električkové depo funguje už 60 rokov! Vynovia ho za milióny eur

Depo na Bardejovskej ulici už modernizáciu skutočne potrebuje.

Ilustračný obrázok k článku Električkové depo funguje už 60 rokov! Vynovia ho za milióny eur
Zdroj: Mesto Košice

Depo na Bardejovskej ulici slúži košickému dopravnému podniku (DPMK) už viac ako 60 rokov. Už čoskoro ho ale čaká modernizácia.

Informuje o tom košický magistrát. Primátor mesta Jaroslav Polaček podpísal súhlas pre dopravný podnik na uzatvorenie zmluvy s ministerstvom dopravy a výstavby o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) na modernizácia údržbovej základne.

Miliónová investícia

Celkové oprávnené výdavky na realizáciu stavebnej časti projektu modernizácie môžu dosiahnuť 23,5 milióna eur. Mesto Košice sa prostredníctvom DPMK bude na jeho spolufinancovaní podieľať vo výške päť percent, teda sumou 1,17 milióna eur. Zvyšných 95 percent budú tvoriť zdroje z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

„Sme bližšie k dlho očakávanej celkovej rekonštrukcii električkového depa. Obnova vozidlového parku električiek si vyžiadala aj potrebnú rekonštrukciu, ktorá skvalitní dennú údržbu električiek, zaistí úsporu finančných prostriedkov a takisto zlepší pracovné podmienky ako i bezpečnosť našich zamestnancov, ktorí vykonávajú každodennú údržbu električiek pre zaistenie kvalitnej a bezpečnej dopravy cestujúcej verejnosti v Košiciach,“ uviedol generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.

Súčasťou prác bude modernizácie koľajiska, trolejového vedenia, napájacích a spätných káblov, vonkajšieho osvetlenia, ovládania a ohrevu výhybiek, mazníkov, napájacích rozvodov či haly na umývanie električiek. Dopravný podnikna rekonštrukciu svojho električkového depa vyhlásil verejné obstarávanie. Zmluva s víťaznou firmou ale zatiaľ podpísaná nebola. Po prevzatí stavby musia byť všetky práce ukončené do 22 mesiacov.

Ďalšie plány

Primátor podpísal aj súhlas pre vedenie DPMK na uzatvorenie kúpnej zmluvy s košickou spoločnosťou MÚRCASS, ktorá so svojou ponukou uspela spomedzi dvoch uchádzačov vo verejnom obstarávaní na projekt Modernizácie dopravného dispečingu.

V oblasti tejto technologickej časti modernizácie košickej MHD pribudne hromadná digitálna sieť rádiostaníc pre riadenie jej električkovej trakcie. Do polroka od podpísania zmluvy bude môcť DPMK v rámci novej siete využívať 125 rádiostaníc vrátane príslušnej infraštruktúry určené pre električky, technologické a dispečerské vozidlá.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM