Barbara Dallosová Samospráva

Exprezident Schuster dotiahol na košické sídlisko kus Brazílie: Prečo ulica ponesie nové meno?

Bývalý slovenský prezident zavítal do Košíc v spoločnosti brazílskej veľvyslankyne Susan Kleebank. Schuster s diplomatickou návštevou spoza oceánu mali namierené na Sídlisko Ťahanovce...

Ilustračný obrázok k článku Exprezident Schuster dotiahol na košické sídlisko kus Brazílie: Prečo ulica ponesie nové meno?
Zdroj: TASR

Kúsok Brazílie na košickom sídlisku

V meste Košice pribudne ulica s názvom Brazílska trieda. Nachádzať sa bude na Sídlisku Ťahanovce v pripravovanom štvrtom stavebnom obvode. Slávnostné vyhlásenie o tom dnes podpísali starosta mestskej časti Košice – Sídlisko Ťahanovce Cyril Betuš a brazílska veľvyslankyňa v SR Susan Kleebank.

Táto iniciatíva súvisí s pomenovaním Námestia Slovenskej republiky v brazílskom meste Palmas, keď tam v roku 2001 zavítal vtedajší prezident SR Rudolf Schuster.

,,Naša mestská časť je typická tým, že všetky ulice majú zemepisné názvy. Rozmýšľali sme, že recipročne pomenujeme v novej časti, ktorá sa vystavia, jednu hlavnú ulicu ako Brazílsku triedu. Je to také prepojenie aj pri príležitosti budúcoročných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro a košického zisku titulu Európske mesto športu 2016,„ uviedol Betuš. Pôjde tak o prvú "brazílsku“ ulicu na Slovensku.

Otvorili aj výstavu

Brazílska veľvyslankyňa spolu s exprezidentom SR Rudolfom Schusterom dnes v Košiciach zároveň otvorila putovnú výstavu „Brazília – 6 biómov“. Obrazovou a textovou formou približuje šesť rozsiahlych ekosystémov v tejto juhoamerickej krajine, jej biodiverzitu, prírodné krásy, jedinečnosť a zaujímavosti. Výstavu pripravilo brazílske veľvyslanectvo a Občianske združenie Vráťme deťom šport do Košíc. Záujemcovia si ju môžu pozrieť v Ges clube na Námestí L. Novomeského 13 do 15. januára 2016.

Predstaviteľka Brazílie navštívila aj Súkromnú športovú materskú školu, ktorá je súčasťou projektu Európske mesto športu 2016. Oboznámila sa s environmentálnym výchovným programom a športovými aktivitami predškolákov.

V rámci spolupráce veľvyslanectva Brazílie a OZ Vráťme deťom šport do Košíc bola vyhlásená súťaž o sponzorský dar – pobyt na letných olympijských hrách v Riu de Janeiro pre dvoch športovcov v kategórii deti – juniori.

,,Naším zámerom je, aby deti videli, že má zmysel športovať," uviedol predseda OZ Vráťme deťom šport do Košíc Igor Sidor. Okruh vytypovaných mladých športovcov a podmienky hlasovania na internete za vybranú dvojicu občianske združenie zverejní v blízkom čase.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM