Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Festival japonského filmu prvýkrát v Košiciach: Vstup na všetky filmy je zdarma

Festival japonského filmu sa po prvý raz uskutoční aj v Košiciach. Začína už dnes vo štvrtok.

Ilustračný obrázok k článku Festival japonského filmu prvýkrát v Košiciach: Vstup na všetky filmy je zdarma
Zdroj: TASR

Jeho snahou je prehĺbiť záujem o Japonsko a pochopenie jeho kultúry. Ako povedala dramaturgička Kina Úsmev Nina Šilanová, pripravených je niekoľko celovečerných hraných filmov, ako aj dva filmy pre mladších divákov. Súčasťou festivalu je tiež sprievodný program.

Z Ázie

„Ázijská kultúra aj filmy sa nám dlhodobo páčia a japonská kinematografia sa často do slovenskej distribúcie nedostáva. Preto by sme ju radi komplexne predstavili,“ povedala s tým, že všetky predstavené filmy budú v pôvodnom znení a väčšinou so slovenskými titulkami. V dvoch prípadoch pôjde o titulky v anglickom jazyku.

Podľa Šilanovej sa kinematografia, s akou sa slovenský divák prevažne stretáva, líši od tej japonskej viacerými prvkami. „Je to poetikou rozprávania. Spracovanie tých príbehov je hĺbavejšie. Aj keď ide o bežné témy, sú zobrazené iným spôsobom. Určite obsahujú iný spôsob rozprávania a minimalizmus. Aj v našej programovej ponuke máme rôzne žánre, ktoré akoby vychádzali z ich tradície, ktoré ľudia v Európe možno nepoznajú,“ dodala.

V rámci sprievodného programu v spolupráci s rôznymi partnermi pripravili v Kine Úsmev napríklad výstavu plagátov japonských filmov z rôznych období, ochutnávku japonských nápojov či ukážku japonského bojového umenia.

Filmy zdarma

„Vstup na všetky filmy je zdarma. Diváci si môžu vstupenky vybrať vopred buď v kine, alebo prostredníctvom našej webovej stránky,“ doplnila Šilanová s tým, že festival organizujú v spolupráci s Veľvyslanectvom Japonska v Slovenskej republike.

Uplynulý týždeň sa tento festival konal v Bratislave. Tento rok bude prvýkrát aj v Košiciach, a to do nedele (16. 2.). Festival japonského filmu vo štvrtok o 18.00 h slávnostne otvorí v Kine Úsmev filmom Ošin tajomníčka pre kultúru japonského veľvyslanectva v Bratislave Kazuko Komo.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

A na japonské filmy sa môžete naladiť už v našej fotogalérii.

Japonsko
10
Galéria
Zdroj: Michal Frištik

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM