Andrea Mesarčíková Kultúra

Festival Moon Ride z krajín V4 ponúkne pestrú zmes žánrov a priestorov

Piaty ročník medzinárodného festivalu súčasného umenia z krajín Vyšehradskej štvorky – Moon Ride sa uskutoční v Košiciach 11. až 16. októbra.

„Za svoju nedlhú existenciu sa vyprofiloval do podujatia s množstvom hosťujúcich produkcií a prídavných podujatí. Multižánrová dramaturgia umožní návštevníkom vidieť to najzaujímavejšie zo súčasných divadelných, hudobných, tanečných, výtvarných a multimediálnych produkcií nielen z krajín V4, ale i zo širšieho zahraničia,“ povedal jeden z organizátorov festivalu Martin Kováčik.
Festival okrem hlavnej programovej štruktúry poskytne aj sériu workshopov, vernisáže, tanečné párty, prezentácie videoartistov či sympózium pracovníkov z európskych kultúrnych centier ART-EXPO. „Novinkou tohto ročníka bude využitie verejných a atypických priestorov, ako napríklad mestská krytá plaváreň alebo najstaršia sakrálna stavba v Košiciach kostol dominikánov,“ prezradil Kováčik, pričom dodal, že z hľadiska prezentácie súčasnej umeleckej tvorby z regiónu V4 je Moon Ride v strednej Európe unikátnym podujatím.
Tohto roku sa festival rozprestrie po celom centre Košíc. „Okrem bývalej tabakovej továrne z 19. storočia Tabačka Kulturfabrik, kde sa uskutoční väčšina predstavení, sa produkcie budú prezentovať aj v priestoroch Kasární/Kultur­parku,“ spresnil ďalej Kováčik. Na mestskej plavárni sa odohrá koncert spojený s premietaním na vodnú hladinu. V dominikánskom kostole sa prezentujú koncerty poľskej a českej produkcie. Kníhkupectvo ARTFORUM poskytne priestor pre vernisáž fotografií viazaných v špeciálnych knižných doskách. V Galérii Vojtecha Löfflera dostane priestor výstava známeho poľského komixového umelca Jaceka Frasa a na malej scéne Štátneho divadla sa odohrá predstavenie pražského divadla Alfred ve dvoře.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM