Kultúra

Folklórny súbor Hornád oslavuje, pripravil premiéru hudobno-speváckeho programu Obzretia

Košický Folklórny súbor (FS) Hornád si tento rok pripomína 55. výročie vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Hornád oslavuje, pripravil premiéru hudobno-speváckeho programu Obzretia
Zdroj: TASR

Po premiére programu Veci, čo sa dejú a vydanom CD „OKA MIH Soundtrack“ sa k oslavám pripoja aj speváčky súboru. Na piatok 16. novembra chystajú v košickom Kulturparku svoj vlastný premiérový program s názvom Obzretia. Krstiť sa bude aj nová kniha amerického etnológa Joea Grima Feinberga – Vrátiť folklór ľuďom, ktorý vo FS Hornád strávil na výskume viac ako rok.

Domáci i hostia

Premiérový program Obzretia sa v dielni FS Hornád pripravuje už takmer rok. „Rok 2018 je venovaný oslavám výročia nášho súboru. Cieľom bolo ukázať najmä našu aktuálnu tvorbu. Po tom, čo sa predviedli tanečníci aj muzikanti, prišiel rad aj na speváčky,“ priblížil umelecký vedúci súboru Štefan Štec.

Diváci sa v novom programe môžu tešiť na piesne z obcí východného Slovenska, ako je Košický Klečenov, Myslava, Ďurkov, Lastomír, Zámutov, Ptrukša, Oľšavica či Starina.

V programe sa predstavia aj hostia – spevák Štefan Štec a spevácke trio Stolyčnoho Džyvky. „Pre mňa je to taká odmena za mnohé roky práce vo vedení speváckej zložky,“ uviedla vedúca speváčok Ingrid Starcová.

Krst knihy

„Z programu mám veľkú radosť, veď speváčky vždy boli, sú a aj budú plnohodnotnou súčasťou súboru.“ Chýbať nebude kapela Ľudová hudba Hornád pod vedením primáša Dominika Maniaka.

Ako ďalej informoval súbor, ďalšie kolo osláv výročia podčiarkne aj krst novej knihy Vrátiť folklór ľuďom. Jej autorom je americký etnológ a filozof Feinberg, ktorý pôsobí na Karlovej univerzite v Prahe. Vo FS Hornád pred šiestimi rokmi pôsobil ako výskumník a sledoval súčasné trendy slovenského folklorizmu.

„Ja si na čas v Hornáde spomínam s radosťou. Bolo to, samozrejme, náročné, ťažko sa mi niekedy tancovalo, niekedy mi chýbal ‚môj‘ americký folklór. Ale zažil som krásne chvíle a pochopil som, ako folklór dokáže ľudí tak silno osloviť. Kniha sa zaoberá snahou o návrat k autentickému folklóru, pri ktorej FS Hornád hral v posledných rokoch kľúčovú úlohu,“ uviedol.

Ilustračné foto, archív TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM