Eva Mikulová Správy

Fontána na KVP momentálne patrí žabám, budú ju postupne spúšťať, FOTO

Fontána na sídlisku KVP bola niekoľko rokov nefunkčná a potrebuje dôkladnú obnovu. Mestská časť ju bude zatiaľ spúšťať počas horúcich dní a víkendov.

Ilustračný obrázok k článku Fontána na KVP momentálne patrí žabám, budú ju postupne spúšťať, FOTO
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová Zdroj: MČ Košice-KVP

Fontána na sídlisku KVP bola niekoľko rokov nefunkčná. Momentálne sa v nej darí žabám, ale počas veľmi horúcich dní ju budú provizórne spúšťať na niekoľko hodín.

Raj pre žubrienky

„My sme už fontánu provizórne pred časom spúšťali, aby sme videli, aké sú potrebné opravy. Zistili sme, že sú v nej priesaky, ktoré sme už svojpomocne opravili,“ povedal nám starosta MČ KVP Ladislav Lorinc.

I keď je podľa jeho slov v podstate funkčná, potrebuje obnovu a ani z ekologického hľadiska nemohla byť spustená.

„Rozmnožili sa tam žubrienky a podľa odporúčaní ochranárov sme počkali, kým sa z nich stanú žaby, aby sme chránili tieto živočíchy. V horúcich dňoch však plánujeme fontánu spúšťať, aby ochladzovala sídlisko a zmierňovala mikroklímu. Počas pracovných dní ju spustíme na pár hodín a na dlhšie počas víkendov,“ dodáva starosta.

Budú sa uchádzať aj o eurofondy

Fontánu chce mestská časť obnoviť a v rozpočte je vyčlenených 10-tisíc eur na verejnú medzinárodnú architektonickú súťaž. „Z tejto súťaže by mal vyjsť architektonický projekt a až keď budeme mať projekt v rukách, môžeme sa uchádzať o nejaké zdroje financovania. Nevylučujem ani eurofondy,“ uzavrel Lorinc.

Fontána KVP
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová Zdroj: MČ Košice-KVP
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM