Rôzne

FOTO A VIDEO: Aj zdobenie medovníkov podlieha módnym trendom. Ako na to, radí medovnikárka z Ruskova

V zimnom období je najväčší záujem o medovníky s vianočnou tematikou, hovorí Elena Takáčová z Ruskova v okrese Trebišov, ktorá sa tomuto remeslu venuje roky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO A VIDEO: Aj zdobenie medovníkov podlieha módnym trendom. Ako na to, radí medovnikárka z Ruskova
5
Galéria
Zdroj: TASR

Medovnikárka Elena Takáčová z Ruskova v okrese Trebišov sa vo voľnom čase venuje výrobe medovníkov a je zaevidovaná v databáze spolupracovníkov – remeselníkov Kultúrneho centra Abova (KCA). Hovorí, že pri zdobení perníkov sa stále dá vymyslieť niečo nové.

Inšpirovala sa časopisom

„Dostala som sa k tomu ešte na strednej škole. So staršou sestrou sme ozdobený medovník videli v nejakom časopise a aj my sme chceli mať také doma,“ povedala s tým, že pečeniu a zdobeniu medovníkov sa intenzívne venuje približne desať rokov. Prostredníctvom KCA vedie aj rôzne tvorivé dielne nielen pre deti.

Pri zdobení je podľa nej dôležitá konzistencia polevy s niekoľkokrát preosiatym cukrom, ale aj perníkové cesto.

„Niekedy nevyjde podľa mojich prianí ani sa neupečie tak, ako si predstavujem. Neviem prečo, lebo stále ich robím podľa jedného receptu. Možno to závisí aj od materiálu – niekedy kúpim múku od jedného výrobcu, inokedy od druhého,“ vysvetlila.

Vlastnoručne vyrába aj formičky

Medovnikárka Takáčová pracuje ako operátorka spracovania dát a má technické vzdelanie. Ako hovorí, pri tejto záľube to považuje za výhodu, keďže si niekedy vlastnoručne vyrába aj formičky.

„Je to niečo iné, ako robím v práci. Mám v sebe nejakú tu kreativitu a netýka sa to len medovníkov, ale aj aranžovania. Ak to človek chce robiť, musí chcieť, musí ho to baviť a niekedy sa musí aj prekonať. Inak nie som veľmi trpezlivá, ale pri tomto viem byť, to je zaujímavé,“ uviedla.

Výzdoba medovníka je časovo náročná a závisí od viacerých faktorov. „Ide aj o to, čo na naň chcem – akú polevu, akú ozdobu. Či chcem jednu alebo viac vrstiev, jednu farbu alebo viac farieb. Keď medovník zdobím, niekedy ho do ruky vezmem aj päť- až sedemkrát,“ povedala s tým, že ak pri tom niečo pokazí, na opravu použije štetec.

Ako priznala, sprvu myslela, že zdobenie bude časom stále o tom istom, „ale to čo sa dá vymyslieť, tak to je niečo neuveriteľné“.

Nápady aj z internetu

Zároveň skúša rôzne metódy, najnovšie sa zamerala na pečiatkovú techniku. Inšpiráciu nachádza aj na internete. Odhadnúť, koľko medovníkov vo svojom živote upiekla a vyzdobila, si netrúfa, no boli rôzne. Od klasických cez Betlehem z medovníkov, veľkonočného barančeka a mnoho ďalších na rodinné či firemné príležitosti.

„Manžel pri jednom špeciálnom výtvore z medovníkov musel aj vŕtať,“ hovorí. Pomáha jej aj dcéra a syn, najmä čo sa týka nákupu materiálu.

Rada by si tiež vymenila skúsenosti s niekým, kto sa rovnako venuje pečeniu a zdobeniu medovníkov. Vo svojom okolí však nikoho takého nepozná.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM