Správy

VIDEO: Práce na geotermálnom vrte pri Košiciach napredujú. Je reálny aj AKVAPARK?

Geotermálna voda by mal podľa zámerov Košického kraja slúžiť budúcemu akvaparku. Všetko bude závisieť od teploty vody.

Zdroj: TASR/František Iván

Pri obci Čižatice neďaleko Košíc začali v utorok (1 . 2.) s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy. Schopná je dostať sa až do hĺbky 3,7 kilometra. Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť budúcemu akvaparku, možné je aj ďalšie využitie.

Dva kilometre

Predtým sa malá vrtná súprava dostala do hĺbky 30 metrov. „My odhadujeme potrebnú hĺbku dva až 2,3 kilometra pod zemou, kde by sme mali naraziť na geotermálny zdroj, avšak môže to byť aj viac,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. V spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE) budú priebežne odoberať vzorky, výsledný rozbor prinesie informácie najmä o prietoku, teplote a zložení vody.

„Na základe toho budeme môcť povedať, na čo všetko bude slúžiť tento geotermálny zdroj. Verím, že do troch mesiacov budeme vedieť výsledky a budeme môcť povedať, aké budú presne ďalšie kroky,“ konštatoval Trnka. Do úvahy prichádza napríklad aj geotermálne vykurovanie.

Do troch mesiacov

Rýchlosť vŕtania závisí od viacerých faktorov, ako je horninové zloženie, ale aj obsah plynov či vody v hornine a aktuálna hĺbka. Denný postup môže byť až niekoľko desiatok metrov, hĺbku dva kilometre by mali dosiahnuť do troch mesiacov. Vrtná súprava má teleskopickú vrtnú vežu s výškou 36 metrov a nosnosťou na háku do 200 ton.

Vŕtanie prebieha technológiou rotary, čo znamená, že súprava vytvára točivý pohyb s prítlakom a vrtná korunka postupne drví horninu. Samotná šírka vrtu sa bude smerom do hĺbky zužovať – zatiaľ čo horná hrúbka je 473,2 milimetra, finálna v dolnej časti by mala byť 177,8 milimetra. Geologický dozor nad prácami vykonáva Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) TUKE.

Analýza vzoriek

Na čo sa bude môcť geotermálna voda využiť, bude záležať od jej teploty a zloženia. Po skončení vŕtania sa budú robiť intenzifikačné práce a hydrodynamické skúšky. „Z výsledkov stanovíme viaceré parametre, ako sú termofyzikálne vlastnosti horninového prostredia a geotermálnej vody, urobíme aj výpočet hustoty tepelného toku vo vrte, výpočet tepelného výkonu vrtu a ďalšie. Vďaka týmto údajom budeme môcť povedať viac o budúcom využití geotermálneho zdroja vody. V hre je nielen akvapark, ale aj geotermálne vykurovanie a výroba elektrickej energie,“ uviedol riaditeľ Ústavu geovied FBERG TUKE Stanislav Jacko.

Práce na geotermálnom vrte na krajských pozemkoch sa začali vlani koncom júla. Zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem Rotaqua, ktoré uspelo vo verejnom obstarávaní KSK so sumou 1,9 milióna eur. Projekt je financovaný z rozpočtu kraja, zámer odsúhlasili v roku 2019 krajskí poslanci.

Košická kotlina podľa KSK predstavuje najperspektívnejšiu geotermálnu oblasť na území Slovenska. Čižatická geotermálna štruktúra je severným pokračovaním ďurkovskej štruktúry. Držiteľom prieskumného územia Čižatice – geotermálne vody je spoločnosť GeoSurvey, ktorá patrí pod kraj.

Geotermálny vrt v Čižaticiach
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM