Rôzne

VIDEO: Horúca láska rozpálila Košice nebeským divadlom

Festival ohňostrojov je unikátny zážitok. Svetelno-hudobné podujatie plné efektov je na Slovensku dostupné len raz ročne – a len v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Horúca láska rozpálila Košice nebeským divadlom
19
Galéria

Košickú oblohu spestril 4. ročník medzinárodného Festivalu Ohňostrojov pred OC Optima. Davy návštevníkov sa prišli pozrieť na Festival ohňostrojov, ktorý je na Slovensku organizovaný len raz ročne – a to práve v Košiciach. Tohtoročné podujatie obohatili nebeským divadlom s názvom „Horúca láska“.

Festivaly ohňostrojov sú v mnohých svetových metropolách fenoménom s dlhoročnou tradíciou. Napríklad v susednej Českej republike trvá takýto Festival niekoľko týždňov a publikum má možnosť vidieť niekoľko súťažných ohňostrojov od pyrotechnických tímov z celého sveta.

Tradícia na oblohe

V roku 2015 sa Vlado Haviar rozhodol zorganizovať prvý Festival ohňostrojov na Slovensku. Len vďaka jeho odhodlaniu a vôli priniesť do Košíc niečo nové, netradičné, môžeme dnes hovoriť o tradícii Festivalu Ohňostrojov, píše o vzniku nápadu festivalohnos­trojov.sk

Festival ohňostrojov ponúkol okrem žiariacej oblohy aj ďalšie udalosti. Dnes to bola Degustácia Sedem chutí piva, hudobné zážitky v podaní Pehy aj Mariána Čekovského a Penová show s požiarnikmi na, ktorú sa môžu návštevníci tešiť aj v sobotu spolu so Zuzanou Smatanovou alebo v nedeľu so skupinou Gladiátor.

Spoluorganizátor zodpovedný za hudobnú a gastro časť, Jozef Farkaš, nám prezdradil, čo ho viedlo k výberu práve týchto interprétov na tomto podujatí: “Tento rok tu máme aj živú hudbu, čo tu doteraz nebolo. Chcel som, aby kazdý deň vystúpil aspoň jeden východniar, a tak ukázal ako sa dokážu Košice baviť.”

Výťažok z tohtoročného Festivalu ohňostrojov poputuje Svetielku pomoci. “Šek odovzdám osobne Mirke Hunčíkovej, zakladateľke tejto nadáci,” dodal Jozef Farkaš.

V sobotu sa predstaví ohňostroj z Poľska, „Kúzlo ohňa“. Tím majstrov s pyrotechnikou je známy tým, že často odpaľuje svoje ohňostroje z netradičných miest ako napríklad z vodnej hladiny, z vysokých konštrukcií alebo z lyžiarskych zjazdoviek.

Ich nedávnym úspechom bolo získanie 1. miesta na prestížnom ohňovom a vodnom pyrotechnickom festivale v meste Nysa. 4. ročník medzinárodného Festivalu Ohňostrojov uzavrie v nedeľu „Cirkus“ v podaní našich českých susedov.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák.

Festival Ohňostrojov Košice
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM