Rôzne

FOTO: Kojšovská hoľa je pre oddych atraktívna aj na jeseň

Tí, ktorí na Kojšovku vybehnú iba počas zimy zalyžovať si, by túto lokalitu nemali obchádzať ani na jeseň. Oblasť je momentálne plná farieb a ponúka skvelú jesennú turistiku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kojšovská hoľa je pre oddych atraktívna aj na jeseň
15
Galéria
Zdroj: TASR

Jesenná turistika v masíve Kojšovskej hole (1246 m n. m.) neďaleko Košíc v Slovenskom rudohorí, časti Volovské vrchy, je ideálnym miestom nielen na zimnú lyžovačku, ale v každom ročnom období.

Okrem lúčnatých spoločenstiev je pre túto lokalitu neďaleko Košíc charakteristická výrazne drsná a chladná klíma. Zrejme aj preto tu stojí na vrchole meteostanica, kde sa denne zaznamenávajú štatistické hodnoty.

Nádherná je napríklad bizarná bučina na rozmedzí hole na severozápadnom ramene.

Na Kojšovskú hoľu (1 246 m) vedú značené chodníky. Klasikou je výstup po modrej a v závere po žltej značke zo Zlatej Idky (659 m). Trvá asi 2 hodiny. Veľmi pekná je cesta z Kojšova (471 m) po žltej značke cez Turniská (45 min.), ďalej prípojkou na zelenú značku, po bočnom hrebeni opäť na žltú a na hlavný hrebeň do Idčianskeho sedla (954 m, 2:30 h). Ďalej po červenej značke, v závere po žltej na vrchol (3:45 h).

Frekventovanou klasikou je cesta hlavným hrebeňom z Jahodnej pri Košiciach (4:30 h). Ak patríte medzi náročnejších turistov, s prudkým stálym stúpaním a veľkým prevýšením vás povedie cesta po žltej značke z Prakoviec (393 m, 3 h).

Meteostanica, chata Erika, krásne a vzácne buky či stĺpy mieru… Pozrite si vo fotogalérii, ako momentálne vyzerá jeseň v okolí Zlatej Idky na Kojšovke.

Kojšovská hoľa
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM