Eva Mikulová Kultúra

FOTO: Košice s Užhorodom spolupracujú už 25 rokov. Oslávili sme Dni Ukrajiny

V tomto roku uplynulo už 25 rokov od podpísania dohody o spolupráci medzi Košicami a Užhorodom. Deň Užhorodu bol súčasťou programu tohtoročných Dní Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Košice s Užhorodom spolupracujú už 25 rokov. Oslávili sme Dni Ukrajiny
11
Galéria
Zdroj: mesto Košice

V rámci programu Pozdrav z Užhorodu vystúpili Národný ľudovo-etnografický súbor Užhorod a jeho hostia: detský vokálny súbor Perlinka a Volodimír Korolenko. Súčasťou Dňa Užhorodu v Košiciach boli aj ďalšie podujatia.

Deň Košíc v Užhorode

V Užhorode sa budú v dňoch 14. až 16. septembra konať oslavy 1 125. výročia prvej písomnej zmienky o tomto meste a Košičania ako dobrí priatelia na oslavách nebudú chýbať.

V Užhorode vystúpi Ukrajinský spevácky zbor KARPATY z Košíc, ktorý bol založený v roku 1985 pri Regionálnej rade Zväzu Rusínov – Ukrajincov Slovenska. Zakladateľom, dirigentom a umeleckým vedúcim zboru je Leontin Dohovič. Absolvoval stovky vystúpení na Slovensku i v zahraničí (Maďarsko, Rakúsko, Belgicko, Česká republika, Poľsko, Bulharsko, Ukrajina). Úspešne reprezentuje organizáciu aj mesto Košice na ústredných zväzových akciách i na iných podujatiach celoslovenského charakteru.

Druhým reprezentantom Košíc v Užhorode bude folklórny súbor ČARNICA – najstarší folklórny súbor v Košiciach. Vznikol na jeseň v roku 1957 spojením už existujúceho dievčenského tanečného krúžku Vienok a skupiny chlapcov zo Strednej priemyselnej školy stavebnej v Košiciach.

Súbor začal pôsobiť pod názvom Folklórny mládežnícky súbor pri Krajskom dome pionierov a mládeže v Košiciach. Začali vznikať prvé choreografie, prichádzali prvé vystúpenia a aj prvé úspechy a ocenenia. V roku 1958 súbor vystupuje pod novým názvom folklórny súbor Čarnica. Na košickej kultúrnej scéne tak pôsobí nepretržite už 60 rokov.

Stážujú aj policajti

Splnomocnenec mesta Košice pre vzťahy s Ukrajinou a riaditeľ Slovensko-európskej kultúrnej spoločnosti FEMAN Eduard Buraš hovorí, že vzťahy medzi Košicami a Užhorodom nie sú len na kultúrnej báze. V tomto roku boli na stáži v Košiciach dvaja mestskí policajti z Užhorodu a v septembri budú absolvovať odbornú stáž dvaja príslušníci Mestskej polície Košice v partnerskom mes­te.

Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško: „Dobrých priateľov si vážme. Som rád, že partnerstvo Košíc a Užhorodu je ako vzťah medzi dobrými priateľmi, ktorí si navzájom pomáhajú, obohacujú sa o nové kontakty a skúsenosti, nachádzajú prieniky, ktoré prospievajú obom stranám. Prajem priateľom v Užhorode krásne oslavy veľkého výročia a teším sa na ďalšie užitočné stretnutia a projekty spolupráce."

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM