Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Kreativita košických maturantov nepozná hraníc. Takéto originálne tablá vytvorili!

Ešte niekoľko dní budú zdobiť výklady obchodov v centre mesta a v priľahlých uličkách tablá tohtoročných maturantov. Niektorí už majú ústne maturitné skúšky za sebou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kreativita košických maturantov nepozná hraníc. Takéto originálne tablá vytvorili!
31
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová

Originálne motívy, nápadité obrázky, vtipné alebo i mierne drzé slogany… To všetko v týchto dňoch vidíme vo výkladoch košických obchodov, kde už tradične umiestňujú svoje tablá maturanti. Maturity im začali 20. mája a trvajú až do 7. júna.

Prehliadka kreatívnych výtvorov košických študentov je skutočne pastva pre oči a za niektoré výtvory by sa nemuseli hanbiť ani grafickí dizajnéri.

Zvyk robiť si maturitné tablá je už staré viac ako 100 rokov. Najstaršie tablá na Slovensku pochádzajú ešte zo začiatku minulého storočia. Napríklad na Gymnáziu v Lučenci majú uložené tablo z roku 1905.

Táto milá tradícia je zachovaná nielen u nás, ale i v Čechách a ďalších susedných štátoch. Je to unikátna forma zachovania spomienok na krásne študentské časy. Tablá nesú maturanti mestom tesne pred začatím skúšky z dospelosti, čiže počas tzv. svätého týždňa – predmaturitného.

A ako išiel čas, tak sa menili i tieto diela. Zo starých na vás dýchne nostalgia a určitá noblesa. Tie novšie sú už uvoľnenejšie, použitá je i počítačová grafika a pózy žiakov sú iné ako kedysi. Nemení sa však to, že okrem maturantov majú na ňom svoje čestné miesto vždy aj pedagógovia.

V našej fotogalérií si pozrite niektoré z košických tabiel a možno sa budúci maturanti i inšpirujú.

Maturitné tablá zdobia Hlavnú ulicu v Košiciach
31
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM