Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Počuli ste obraz? Na jedinečnej výstave od hluchoslepých umelcov môžete!

Počuli ste obraz? Videli ste zvuk? Je mottom výstavy v galérií Fashion Point Café. Hluchoslepí výtvarníci tvorili obrazy pod vedením umelca Helmuta Bistika.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Počuli ste obraz? Na jedinečnej výstave od hluchoslepých umelcov môžete!
5
Galéria
Zdroj: Pavel Košík

Výstava v priestoroch Fashion Point Café na Mlynskej ulici, potrvá až do konca júna. Majiteľka Mary Gildein totiž steny svojej kaviarne poskytla obrazom namaľovaným hluchoslepými výtvarníkmi zo špecializovaného zariadenia Maják n. o. Sadoch nad Torysou – Zdoba 79.

Umenie pomáha liečiť

„Pri mojich zdravotných problémoch mi veľmi pomohlo umenie. Môj veľmi láskavý onkologický lekár mi povedal „Ak zvládneš chemoterapiu, dostaneš odo mňa lístok na výstavu Pabla Picassa v Mníchove. Chemoterapiu som zvládla, lístky dostala a vtedy som si uvedomila, že umenie nám dokáže veľmi pomôcť v rekonvalescencii, v našom inom pohľade na život a zbavení sa depresií," hovorí M. Gildeinová.

Umenie mi takto pomohlo dať sa dokopy a ja preto takýmto spôsobom splácam tento dlh. Organizujem výstavy a snažím sa prezentovať umelcov z Košíc a blízkeho okolia. Okrem toho každý rok robím charitatívnu akciu, na ktorej prezentujem ľudí, ktorí sa snažia žiť a prežiť.

Za peniaze z predaja týchto obrazov sa kúpia farby, plátna, štetce, aby pani riaditeľka Majáku nebola v strese, že ako ďalej, veď oni nie sú výrobný závod…“, hovorí Mary Gildein o tom, ako vznikol nápad usporiadať túto výnimočnú vernisáž výstavy obrazov hluchoslepých „Majákovcov“, ktorej sa zúčastnili aj štyria z ôsmich výtvarníkov vystavujúcich svoje diela – Kristínka, Peter, Juraj a Martin.

Spolupráca s Helmutom Bistikom

Človekom, pod ktorého vedením vznikajú tieto úžasné diela porovnateľné s tvorbou profesionálov je známy výtvarník Helmut Bistika. Ten na začiatku spolupráce s Majákom vôbec netušil, že sa stane súčasťou jeho rodiny, pretože pôvodne bol oslovený len na 2 – 3 týždňový workshop a zrazu si uvedomil, že spolu maľujú už vyše desať rokov.

„Pri ľuďoch s takýmto postihnutím človek pochopí, ako sa máme dobre. Uvedomujem si, aké je krásne s týmito ľuďmi pracovať. Komunikujem s nimi celým telom – dotýkame sa, gestikulujeme a funguje to výborne. Vymýšľame kadečo od sôch, cez obrazy, objekty… Vždy si musím vymyslieť nejakú činnosť, ako s nimi pracovať,“ teší sa Helmut z tvorby s priateľmi v Majáku.

Zariadenie Maják n. o. funguje od roku 2007 a je jediným takýmto zariadením na Slovensku. Za jeho vznikom bola katastrofálna situácia takto postihnutých ľudí, ktorí nemali po ukončení školy v Červenici kde pokračovať, vzdelávať sa a rozvíjať, pretože pre hluchoslepých dospelých neexistovalo na Slovensku žiadne zariadenie.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM