Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Letné terasy vytvárajú v meste typickú letnú atmosféru

Terasy musia spĺňať určité technické štandardy. Nesmú byť na vyvýšených pódiach a musia byť od seba vzdialené 2 metre. Estetický dojem je tiež dôležitý.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Letné terasy vytvárajú v meste typickú letnú atmosféru
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Košická promenáda v centre mesta je úchvatná najmä v lete, kedy typickú mestskú atmosféru dotvárajú i letné terasy. Z roka na rok sú terasy prepracovanejšie a majitelia sa ich snažia zatraktívniť. Mnohí čerpajú inšpiráciu i v prímorských mestách a tak posedieť si vonku na „záhradke“ je príjemným osviežením nielen pre turistov ale i Košičanov.

Na terasách si zvyčajne pochutnávame na ľahkých letných jedlách a typických nápojoch. Okrem piva a vínných strikov, sú to obľúbené miešané nápoje ako aperol spritz, caipirinha, mojito a iné.

Majitelia terás sú však závislí na dobrom počasí. Ak je leto horúce, i tržby sú vysoké. Žiadosť o vytvorenie terasy, musia dať najneskôr 30 dní pred plánovaným otvorením.

Na vybavenie 30 dní

„Nie je určené presne, dokedy majú byť podané žiadosti ale mesto Košice má na vybavenie tridsať dní. Žiadosti sa adresujú na mesto Košice, konkrétne na referát dopravy. Noví záujemcovia musia doručiť všetky prílohy, ktoré sú uvedené v žiadosti. Tí, ktorí mali žiadosti podané aj v minulom roku, dávajú iba žiadosť,“ informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Jednotlivé terasy musia byť od seba vzdialené minimálne dva metre a nesmú byť na vyvýšených pódiach. Dodržiavanie pravidiel kontroluje mestská polícia aj príslušný odbor mesta Košice. Užívanie verejného priestranstva ovplyvňuje už každoročne aj rozpočet mesta. „V minulom roku bolo vydaných 99 rozhodnutí a povolení na zvláštne užívanie verejného priestranstva, pričom správny poplatok za vydanie rozhodnutia je 80 eur, prípadne 33 eur. Čo sa týka vyrubenej dane za rok 2017, bola vo výške viac ako 154 000 eur,“ dodala Šnajdárová.

Pokochajte sa a inšpirujte našou fotogalériou.

Košice - Letné terasy
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM