Správy

FOTO: Málo žiakov, málo peňazí. Pri obnove ZŠ Košická Belá pomáhajú rodičia aj obec

Financovanie škôl je priamo úmerné počtu žiakov. Čím je ich menej, tým je rozpočet vzdelávacích zariadení skromnejší. Ruku k dielu musia často priložiť rodičia i obce.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Málo žiakov, málo peňazí. Pri obnove ZŠ Košická Belá pomáhajú rodičia aj obec
8
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) Košická Belá v okrese Košice – okolie, ktorá sídli v štyroch pavilónov, postupne rekonštruuje svoje priestory. Ako povedal riaditeľ školy Ján Lapšanský, k obnove prispieva aj obec ako zriaďovateľ a pomáhajú i rodičia žiakov.

"V súvislosti s malým počtom žiakov máme aj málo finančných prostriedkov, ale všetko sa pri skromnosti dá. Finančné prostriedky sme získali z ministerstva školstva a s veľkou pomocou rodičov sa nám podarilo obnoviť všetky priestory v pavilóne tried. Deti majú krásnu školu, nič im v tom nebráni, aby tu študovali,“ uviedol.

Musia pomôcť rodičia

Ako povedal, prostredníctvom rezortu školstva škola dostala na havarijný stav peniaze na výmenu PVC podláh. V roku 2017 z rovnakého zdroja na danom pavilóne došlo k výmene okien.

„Následne sa nám s veľkou pomocou rodičov podarilo zrekonštruovať aj všetky priestory v pavilóne tried, ktoré sme vymaľovali,“ uviedol s tým, že v tomto školskom roku sa rovnako z prostriedkov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR dokončila oprava ďalších dvoch pavilónov. „Strechy už máme nad sebou, ešte nám treba urobiť fasády a zatepliť, ale všetko má svoj čas. Obec dala počas prázdnin vymeniť okná na telocvični, aktuálne v areáli školy stavia multifunkčné ihrisko, ktoré má byť ukončené v októbri,“ spresnil Lapšanský.

Okrem pavilónu tried má ZŠ Košická Belá časť, ktorá slúži ako administratívna budova a nachádzajú sa v nej zborovňa, riaditeľňa a počítačová učebňa.

Potrebné výmeny

„Na prízemí je školská jedáleň, pod ktorou je kotolňa na biomasu, ktorú sme postavili v roku 2006,“ povedal. Ďalší pavilón tvorí už vynovená telocvičňa.

„Je potrebné ešte doriešiť hlavne výmenu okien v pavilóne takzvanej školskej dielne. Tam je špeciálna učebňa na biológiu, chémiu a fyziku a je tam aj školský klub detí,“ dodal Lapšanský s tým, že v roku 2019 škola plánuje výmenu lavíc na prvom stupni.

Vznik plnoorganizovanej a zároveň obvodovej Základnej školy v Košickej Belej sa datuje do roku 1967 v súvislosti s výstavbou Ružínskej priehrady a likvidáciou obvodovej školy v Košických Hámroch. Počet žiakov vtedy dosial 198. V tomto školskom roku ju navštevuje 76 detí. V areáli školy je päť pavilónov, jeden z nich je vyčlenený pre materskú škôlku.

Foto: TASR

ZŠ Košická Belá obnova
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM