Adam Stečák Iné športy Šport

FOTO: V Košiciach sa konal 95. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Najstarší maratón v Európe prilákal do Košíc takmer 14 000 bežcov. Vyhrať ale mohol iba jeden.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Košiciach sa konal 95. ročník Medzinárodného maratónu mieru
24
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Centrum Košíc už po 95 krát zaplnili bežci, ktorí si prišli otestovať svoje schopnosti na najstaršom maratóne v Európe.

Kenský bežec Raymond Kipchumba Choge sa stal víťazom 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Do cieľa prišiel pred Etiópčanom Aychewom Bantie Dessiem, ktorému ušiel na poslednom kilometri.

Skupina favorizovaných afrických bežcov sa podľa očakávania držala pokope od úvodných metrov. Postupne sa balík elitných pretekárov trhal. Približne od kľúčového 35. kilometra už bola na čele iba štvorčlenná skupina. Ani tá však napokon nevydržala a boj o prvenstvo sa zúžil na kensko-etiópsku dvojicu.

V polmaratóne mužov obhájil prvenstvo z roku 2017 český bežec Jiří Petr. Na polovičnej trati tentoraz triumfoval časom 1:10:59 h. „Tohtoročný triumf bol náročnejší, pretože som o rok starší. Ale môžem povedať, že som si to užil a teším sa, že som opäť zvíťazil,“ uviedol Petr. Zahanbiť sa nenechala ani víťazka vlaňajšej ženskej časti polmaratónu Veronika Zrastáková. Svoj víťazný čas z 94. ročníka zlepšila o takmer dve minúty na 1:19:51 h.

Tento rok sa na Košickom maratóne v 9 súťažiach zúčastnilo rekordných takmer 14 000 bežcov.

Medzi tisíckami účastníkov nechýbalo ani viacero známych mien. Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth sa predstavil v česko-slovenskej štafete, napriek skromnejším ambíciám napokon zabehol polmaratón. Televíznych divákov zároveň informoval o svojich pocitoch priamo počas behu. „Bolo to niečo nové, ale skvelé. Som rád, že sme divákom aj takto priblížili autentické pocity a atmosféru. Cítil som sa skvele. Pomohol som aj svojej švagrinej, ktorá bežala polmaratón,“ poznamenal Tóth.

95. ročník Medzinárodného maratónu mieru:

Polmaratón: muži: 1. Jiří Petr 1:10:59 hod., 2. Radim Picek (obaja ČR) +43 sek., 3. Patrik Višňovský (SR) +58 sek. ženy: 1. Veronika Zrastáková 1:19:51 hod., 2. Kristína Néč Lapinová +1:01 min., 3. Silvia Valová (všetky SR) +1:54 min.

inline: muži: 1. Lukáš Benedik 35:44 min., 2. Matej Filip +0:0, 3. Jakub Klembara (všetci SR) +24 sek. ženy: 1. Renáta Karabová 40:30, 2. Euridika Movčanová +1 s., 3. Milada Šároššyová +1.

Handbikeri: muži: 1. Rafal Wilk (Poľ.) 30:05 min., 2. Miroslav Šulc (ČR) +46 sek., 3. Daniel Kukľa (SR) +1:10 min.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

MMM 2018
24
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM