Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Monika Benešová prekonala Pacifickú hrebeňovku a chystá sa do divočiny opäť

Mladá cestovateľka strávila na náročnom diaľkovom pochode niekoľko mesiacov a o svojich zážitkoch napísala knihu, ktorú predstavila v Cestovateľskom kine.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Monika Benešová prekonala Pacifickú hrebeňovku a chystá sa do divočiny opäť
4
Galéria
Zdroj: archiv Monika Benešova

V kine Úsmev sa v apríli konalo ďalšie úspešné pokračovanie Cestovateľského kina. Porozprávať svoje zážitky z napínavého trialu cez Pacificku hrebeňovku prišla hikerka „Sleepy“ Monika Benešová.

Splnila si sen

Hodinu a pol sme s napätím sledovali s absolútne plným publikom jej putovanie Americkou divočinou a Monika potvrdila, že je nielen výbornou rozprávačkou, ale ako sa u nás na východe vraví, aj „šalenou babou.“ Tak správne strelenou, ktorá si splnila svoj sen.

„ Ja som o Pacifickej hrebeňovke počula prvýkrát pred siedmimi rokmi, keď to prešiel prvý človek z českej republiky a veľmi sa mi to zapáčilo. Len som vôbec neverila, že to bude pre mňa psychicky a fyzicky možné,“ hovorí Monika, ktorá vyrástla na Vysočine na Morave a navštíviť Ameriku bol jej sen.

Nakoniec v jej živote nastal pred dvoma rokmi zlom a povedala si, že na tento náročný trial pôjde.

„Mala som zdravotné problémy a uverila som tomu, že moje zdravotné problémy sú v hlave a dokážem ich prekonať na takejto ceste. Zmením svoj životný štýl a to mi pomôže,“ dodáva Monika, ktorá mala vážne črevné problémy spojené s neustálymi hnačkami.

A cesta začala. Najprv bolo potrebné vybaviť množstvo povolení, víza a pripraviť sa na cestu. „Keďže trail trvá niekoľko mesiacov, nestačí Esta ale potrebujete šesťmesačné víza. Základ je mať však povolenie „long distanc permint“ k štartu z mexických hraníc a ďalšie povolenia o ktorých sa však dočítate v mojej knihe.“

Na diaľkový pochod, čiže trail sa ročne vydá niekoľko tisíc ľudí, ale dokonči ju len desatina z nich. Monika patrí medzi ne a vyše 4200 kilometrov zvládla za 5 mesiacov.

Ospalá Monika alebo Sleepy

Časť trailu absolvovala sama, časť s priateľmi, ktorých na ceste stretla. Pútavo porozprávala o zážitkoch z divočiny, o stretnutiach s divou zverou, o omrzlinách, náročnom teréne, vrtkavom počasí ale i o nádherných chvíľach, ktoré ju posunuli v živote ďalej.

„Získala som obrovský nadhľad. Stretla úžasných ľudí a bol to najlepší zážitok môjho života,“ dodáva Monika, ktorá sa na Pacifickú hrebeňovku chce vrátiť ako dobrovoľníčka.

A prečo ju vlastne nazvali „sleepy,“ – ospalá? „Na triali každý dostane prezývku. A ja keďže som dokázala zaspať skutočne kdekoľvek, tak ma nazvali takto,“ smeje sa Monika.

Oveľa viac o jej putovaní nádhernou ale divokou krajinou sa dozviete z jej knihy „Moje Pacifická hrebeňovka.“ Ktorá je i dobrým návodom pre všetkých, ktorí chcú takúto cestu absolvovať.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM