Kultúra

FOTO: Múzeum vystavuje osobné veci a pôvodný jazdecký oblek T. G. Masaryka

Možnosť spoznať spoluzakladateľa Československa a jeho prvého prezidenta prostredníctvom fotografií ponúka návštevníkom od utorka košické Múzeum Vojtecha Löfflera (MVL).

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Múzeum vystavuje osobné veci a pôvodný jazdecký oblek T. G. Masaryka
7
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu Tomáš Garrique Masaryk vo fotografii pripravilo v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach a Českým centrom v Bratislave. Tematicky usporiadané fotografické panely sú doplnené sprievodnými textami.

„Z nich sa môžu návštevníci dozvedieť mnoho zaujímavých a doteraz málo známych okolností zo života Tomáša Garriqua Masaryka. Exkluzívne sú vystavené osobné veci a pôvodný jazdecký oblek prvého prezidenta Československej republiky,“ informovala riaditeľka múzea Milena Gašajová.

Výstava sa koná v rámci Dní českej kultúry 2018 a múzeum si ňou pripomína 100. výročie vzniku Československa ako aj osobnosti, ktoré stáli pri zrode republiky.

Masaryka zachytávali profesionálni fotografi, blízki osobní priatelia a na jeho cestách a verejných vystúpeniach tiež mnoho neznámych ľudí.

Vznikli tak tisícky snímok, ktoré zaznamenávali nielen jeho pracovný, ale aj súkromný život. Najznámejšie zábery boli publikované v knihe Masaryk vo fotografii, ale dochovalo sa aj mnoho záberov verejnosti dosiaľ neznámych.

„Putovná výstava predstaví vzácne snímky, ktoré približujú osobnosť prvého prezidenta, jeho rodinu, priateľov a spolupracovníkov. Približuje tiež významné udalosti jeho života, cesty po republike aj do zahraničia, ale tiež pobyty v Lánoch a ďalších obľúbených miestach,“ uviedli organizátori. Výstava potrvá do 18. novembra 2018.

Ilustračné foto, TASR

Výstava T. G. Masaryka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM