Aktualizované Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Občania KVP protestovali proti výstavbe bytov pod Wuppertálskou ulicou

S petíciou sa budú zaoberať poslanci mestského zastupiteľstva na svojom najbližšom rokovaní. Občania chcú, aby zámenu pozemkov preverila prokuratúra.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Občania KVP protestovali proti výstavbe bytov pod Wuppertálskou ulicou
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Okolo 200 obyvateľov sídliska KVP, najmä z Wuppertálskej ulice a tiež obyvatelia rodinných domov na Diamantovej ulici, sa v stredu podvečer zišli už na 2. proteste proti výstavbe bytového komplexu Andromeda. Ten má so 400 bytmi vyrásť na jednej z posledných celistvých zelených plôch v meste.

Developer si svoj podnikateľský projekt obhájil na svojom facebookovom profile. „Leto 2018. Začíname uvažovať. Zástavba z minulého storočia. Oproti rodinné domy. Medzi nimi vyprahnutá burina a odpadky…Hmmm, takže, rozhodli sme sa vyhlásiť medzinárodnú súťaž pre architektov, ktorí by mali prísť s optimálnym riešením, kde zoberú do úvahy súčasných obyvateľov a ich potreby a taktiež aj nových potenciálnych kupujúcich. Chceme dlhodobé riešenie, kde si noví aj starí obyvatelia povedia aj po desiatich rokoch, že je to jednoducho pekné miesto pre život. Sme za kultúrnu zeleň, kde bude prekvitať šport a kde sa celé rodiny najmä naše deti budú cítiť útulne, príjemne a bezpečne.“

Táto zelená plocha je príjemným relaxačným miestom s peknými stromami a nachádza sa tu i tenisový komplex, ktorý slúži na športové využitie mnohých Košičanov. Preto je odpor voči výstavbe pochopiteľný.

„Ľudia sú často proti zmenám, nech sú akékoľvek. Máme za to, že náš zámer je v záujme širokej verejnosti a projekt pomôže k skvalitneniu územia," uviedol koncom januára Miroslav Kacej, konateľ spoločnosti Andromeda Invest, ktorá je investorom projektu.

Zníži sa úroveň bývania

„Na celej Wuppertálskej ulici je 650 bytov a teraz by k ním malo pribudnúť 400 bytov. To nesmierne zníži kvalitu bývania, súkromie bude narušené a už teraz je problém s parkovacími miestami. Keď sme si tu kupovali byty, bolo nám povedané, že Územný plán v tejto lokalite ráta len so zeleňou a športoviskami, ako je tenisový komplex,“ vyjadrili sa občania a preto plánovanú výstavbu chápu ako zradu.

Stalo sa to vtedy, keď rímskokatolícka cirkev predala tieto pozemky developerovi. Pôvodne totiž tieto pozemky patrili mestu a to ich vymenilo za pozemky na Sídlisku Ťahanovce.

Obyvateľov mestskej časti mrzí, že vtedajší starosta za KVP Alfonz Halenár vydal súhlasné stanovisko na výmenu pozemkov bez toho, aby o tom rozhodli miestni poslanci.

Na zhromaždenie proti výstavbe prišli aj zástupcovia MsČ, ktorí sa priklonili k názorom obyvateľov. „Ak developer splní všetky podmienky, MsČ nemá veľa možností, ako zasahovať a vstupovať do procesu výstavby, v tomto sme, bohužiaľ, oklieštení. Zámer v danej lokalite nepovažujeme za rozumný,“ povedal zástupca starostu Roman Matoušek s tým, že MsČ má v danej veci iba odporúčací charakter, no v najbližšom období sa plánuje stretnúť s investorom a odprezentovať mu pripomienky obyvateľov. V prípade, že sa výstavbu nepodarí zastaviť, chce aspoň zmierniť jej negatívne dosahy na súčasných obyvateľov lokality.

Ako bude postupovať MČ?

Zámer takto extrémne zahustiť sídlisko a vytvoriť z neho betónovú džungľu sa nepáči ani starostovi MČ KVP Ladislavovi Lorincovi: „Mestská časť Košice – Sídlisko KVP sa nestotožňuje s týmto developerským projektom a veľmi citlivo vníma ďalší záber zelenej plochy na našom sídlisku. Aj keď výsledky medzinárodnej urbanistickej súťaže pre projekt rezidenčnej výstavby na sídlisku KVP medzi Wuppertálskou a Topásovou ulicou prinášajú na papieri dobrú, súčasnú, mestskú architektúru, absentuje v nich reflexia širších priestorových vzťahov, najmä v oblasti statickej a dynamickej dopravy na sídlisku. Absentuje pridaná hodnota pre občanov KVP. Projekt nie je výsledkom ich potrieb a žiadostí, ale dôsledkom výpredaja pozemkov v minulom volebnom období a neaktuálnej stratégie rozvoja mesta."

Sídlisko KVP dlhodobo trápi poddimenzované množstvo parkovacích miest a stav cestnej infraštruktúry, ktorá bola plánovaná a realizovaná v čase, v ktorom boli štandardy a požiadavky na využívanie individuálnej automobilovej dopravy výrazne odlišné.

Na MZ vyjadria odpor voči výstavbe

V štvrtok 11. apríla sa uskutoční mestské zastupiteľstvo, na ktorom sa budú poslanci v 5. bode zaoberať touto situáciou na sídlisku KVP. Organizátor Protestu Ivan Trefný vyzval občanov, aby sa verejného zastupiteľstva zúčastnili a tak ukázali, že s výstavbou nesúhlasia.

Zároveň prečítal i petičný protest, ktorý už je podaný v meste: „Protestujeme proti tomu, ako sa v našom meste nakladá so spoločným majetkom. Protestujeme proti tomu, akou formou sa schválilo vysporiadanie s rímskokatolíckou cirkvou. Nami zvolení zástupcovia nehájili naše záujmy. Jednoducho, o nás bez nás. Nesúhlasíme so zámenou pozemkov a preto žiadame, aby zastupiteľstvo mesta Košice, zaviazalo vedenie mesta aby podalo podnet na prokuratúru. Tá prešetrí, či v súvislosti s celým procesom vysporiadania pozemkov nebol porušený zákon alebo či verejne činná osoba nezneužila svoje právomoci verejného činiteľa. Vyjadrujeme absolútny nesúhlas s výstavbou bytových domov na pozemkoch pod Wuppertálskou ulicou. Žiadame, aby zástupcovia občanov boli prizvaní ako účastníci stavebného konania v prípade, že sa na danom pozemku začne stavebné konanie. Žiadame, aby zástupcovia podpísaných občanov mohli vystúpiť na rokovaní mestského zastupiteľstva.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM