Eva Mikulová Rôzne

VIDEO: Obdivovateľov vláčikov neodradilo ani zlé počasie. Rušňoparáda je opäť parádna

V košickom rušňovom depe sa tento víkend koná už po 19.krát obľúbená Rušňoparáda. Vlakových fanúšikov potešia technické a historické skvosty.

Zdroj: Dnes24.sk

Skutočných fanúšikov vlakov a železničnej dopravy nemôže od návštevy obľúbenej Rušňoparády odradiť ani zlé počasie. I keď návštevné rekordy tento 19. ročník zrejme trhať nebude, tí, ktorí do košického rušňového depa prišli, určite neboli sklamaní.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom a krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus opäť pripravila program a prezentáciu skutočných historických a technických skvostov.

„Tento rok potešíme aj najväčších fanúšikov. Po prvýkrát sa v Košiciach objaví skutočný historický klenot, Strieborný šíp. Vznikol tesne pred II. svetovou vojnou a má za sebou pomerne pohnutú históriu. Sme radi, že práve na 19. ročník podujatia sa nám podarilo túto legendu zabezpečiť. Samozrejme, headlinom celého roka na Slovensku je svetový šampionát v ľadovom hokeji, Rušňoparáda 2019 sa preto bude niesť aj vo fanúšikovskom, v športovom a snáď aj majstrovskom duchu,“ povedal ešte pred otvorením Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Strieborný šíp

A skutočne, práve motorový rušeň radu M 260.001, čiže Strieborný šíp, je najväčšou hviezdou tohtoročnej Rušňoparády. Historické vozidlo vyrobené v počte jeden kus malo byť ľudovejšou verziou Slovenskej strely, keďže však vyšlo z výrobnej linky prakticky v predvečer II. svetovej vojny, na „vedľajšej koľaji“ skončilo skôr, ako stihlo ukázať svoj potenciál. Návštevníci však majú možnosť vidieť množstvo ďalších vlakov a v niektorých si môžu aj posedieť.

A fanúšikov hokeja určite poteší aj maskot tohtoročného šampionátu – Macejko. Pre deti sú pripravené rôzne zábavné atrakcie. Navštíviť Rušňoparádu máte čas ešte zajtra.

Rušnoparáda 2019
17
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM